Ārkārtas situācijas laikā var nebūt pieejami veikali, tāpēc ir nepieciešams sagādāt pārtikas krājumus vismaz 72 stundām.

Veidojot produktu rezerves, jāņem vērā iespējamos elektrības, gāzes un ūdens padeves traucējumus vai pārrāvumus – tas var ietekmēt ēdiena pagatavošanas iespējas.

Krājumos jāiekļauj produkti, kas ir:

  • piemēroti uzglabāšanai istabas temperatūrā;
  • ar ilgu derīguma termiņu (vismaz sešus mēnešus);
  • pagatavojami bez liela ūdens daudzuma un termiskās apstrādes sātīgi un kalorijām bagāti.

Produkti:

  • konservi un konservēti produkti;
  • makaroni un graudaugi;
  • sausmaizītes;
  • ātri pagatavojamās zupas;
  • milti;
  • eļļa;
  • sakņaugi un augļi, kurus atbilstošos apstākļos var uzglabāt ilgstoši;
  • cietais siers;
  • kafija un tēja;
  • cukurs un medus;
  • ievārījums;
  • rieksti un žāvēti augļi.

Ja nepieciešams:

  • zīdaiņu pārtika;
  • mājdzīvnieku barība.

Atcerieties!

  • Ir jāseko līdzi produktu derīguma termiņam. Kad tas tuvojas beigām, jāizlieto tos ikdienā un to vietā jānopērk jaunus.
  • Neaizmirstiet par zīdaiņu vai citu specializēto pārtiku, kā arī barību mājdzīvniekiem.

Ēdiena gatavošana

  • Izvērtējiet, vai Jums ir iespējas un aprīkojums, lai pagatavotu ēdienu elektrības un/ vai gāzes padeves traucējumu laikā.
  • Laikus sarūpējiet visu nepieciešamo vismaz vienai ēdiena pagatavošanas alternatīvai, kas vislabāk atbilst apstākļiem tieši Jūsu mājsaimniecībā.

Atcerieties!

Ārkārtas situācijā ēdienu var pagatavot arī izmantojot spirta plītiņu, grilu, kamīnu vai ugunskuru.