Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 17. jūnija plkst. 6.30 līdz 18. jūnija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 50 izsaukumus – 14 uz ugunsgrēku dzēšanu, 22 uz glābšanas darbiem, bet vēl 14 izsaukumi bija maldinājumi.

Vakar plkst. 14.43 tika saņemts izsaukums uz vasarnīcu Olaines novadā, kur bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg vienstāva vasarnīcas piebūves jumta pārsegums un siena 17m2 platībā. Mēģinot dzēst ugunsgrēku saviem spēkiem pirms VUGD ierašanās, cilvēks cieta, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem apskatei. Ugunsgrēks tika likvidēts plkst. 16.22.

Vakar plkst. 16.57 tika saņemts izsaukums uz Salacgrīvu, kur vienstāva dzīvojamā mājā bija izveidojies sadūmojums un jūtama deguma smaka. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka uz gāzes plīts dedzis ēdiens 0,2m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no mājas bija evakuējies viens cilvēks. Ugunsdzēsēji glābēji izvēdināja telpas. Plkst. 17.38 darbi notikuma vietā tika pabeigti.

Plkst. 22.43 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Jūrmalu, kur deviņstāvu dzīvojamās mājā bija izveidojies sadūmojums un jūtama deguma smaka. Ugunsdzēsēji glābēji iekļuva dzīvoklī caur lodžiju un izglāba vienu cilvēku, kurš bija cietis un tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 23.05 ugunsgrēks tika likvidēts. Dzīvoklī bija bez uzraudzības uz ieslēgtas plīts piededzis ēdiens 0,5m2 platībā un nebija uzstādīts dūmu detektors.

VUGD atgādina, ka katrā mājoklī jābūt uzstādītam dūmu detektoram, kas ar skaļas skaņas signālu brīdinās par telpā izveidojušos sadūmojumu. Visbiežāk traģiskas ugunsnelaimes izceļas vēlās vakara stundās vai naktī, kad cilvēki guļ un nejūt smaržas un smakas, tāpēc tieši skaļais dūmu detektora signāls savlaicīgi pamodinās un dos iespēju izglābties.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji steidzās arī uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, tvaika nosūcējs, vadi transformatora ēkā, siena un loga rāmis, automašīnas elektrības vadi, vieglā automašīna, divos gadījumos sausā zāle un vēl divos gadījumos bez uzraudzības uz ieslēgtas plīts atstāts piededzis ēdiens.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa