Jaunumi

Piektdien, 16.augustā, plkst. 11:00, Jelgavas lidlauka teritorijā notiks starptautiskas ugunsdzēsības praktiskās mācības, kurās piedalīsies Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), Lietuvas Ugunsdzēsības un glābšanas departaments un Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes. Praktiskās mācības norisināsies Interreg V-A Latvijas - Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. - 2020. gadam projekta "Vides risku pārvaldības resursu pilnveidošana pierobežas reģionā, lai efektīvi veiktu vides aizsardzības pasākumus" (DERMR, LLI-232) (turpmāk – Projekts) ietvaros.

Mācību scenārijs paredz, ka Jelgavas lidlauka teritorijā izceļas plašs sausās zāles, krūmāju un meža zemsedzes ugunsgrēks, kura dzēšanā ir jāiesaista apjomīgi ugunsdzēsēju glābēju, tehnikas un aprīkojuma resursi. Šajās mācībās pirmo reizi tiks izmēģināti Projekta ietvaros iegādātie kvadricikli ar dzēšanas iekārtām.

„Pēdējos gados arvien vairāk izjūtam klimata pārmaiņu ietekmi uz ugunsdzēsības dienesta darbu. Palielinoties izsaukumu skaitam uz sausās zāles un mežu ugunsgrēkiem, pieaugot to platībām, arvien lielāka uzmanība jāpievērš tam, lai šo ugunsgrēku dzēšanā izmantotu piemērotāko tehniku un aprīkojumu. Mūsu lielās autocisternas nereti nevar piebraukt pie notikuma vietas, tāpēc Eiropas Savienības projekta ietvaros esam iegādājušies kvadriciklus ar dzēšanas iekārtu, kas ļaus ugunsdzēsējiem glābējiem ātri un ērti pārvietoties notikuma vietā un veikt dzēšanas darbus arī tālu no ūdens ņemšanas vietām,” informē VUGD Zemgales reģiona brigādes komandiera vietnieks kapteinis Raivis Pužulis. 

Mācībās piedalīsies Šauļu Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārvaldes, Jelgavas, Dobeles, Tukuma, Bauskas un Aizkraukles daļas ugunsdzēsēji glābēji.

Šo praktisko mācību mērķis ir ne tikai praktizēties ugunsgrēku dzēšanas un glābšanas darbu veikšanā, bet arī pārbaudīt jauno, Projektā iegādāto kvadriciklu ar dzēšanas iekārtu tehniskās iespējas, kā arī attīstīt sadarbību ar Lietuvas ugunsdzēsējiem glābējiem.

VUGD aicina iedzīvotājus nesatraukties, ja redzama ugunsdzēsības transporta kustība un ugunsdzēsēju glābēju darbošanās Jelgavas lidlauka teritorijā un uz Driksas upes. VUGD atvainojas iedzīvotājiem par operatīvā transporta pārvietošanās radītajiem apgrūtinājumiem un iespējamo uztraukumu!

 

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem ir iespēja vērot mācību norisi, iepriekš piesakoties pie VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākās inspektores Viktorijas Gribustes, zvanot pa tel.nr.29468106 vai rakstot uz epastu: vugd.gov.lvviktorija.gribuste.

 

Projekta mērķis ir pilnveidot vides risku pārvaldības sistēmu Latvijas un Lietuvas pierobežas reģionā, lai nodrošinātu efektīvus vides aizsardzības pasākumus.

Eiropas Reģionālās attīstības fonda Interreg Latvijas – Lietuvas programmas 2014. – 2020.gadam mērķis ir sekmēt programmas reģionu ilgtspējīgu sociālekonomisko attīstību, palīdzot tos padarīt konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, uzņēmējdarbībai un tūrismam. Vairāk par programmu: www.latlit.eu un www.europa.eu.

Projekta realizācijas laiks: 2017.gada 1.aprīlis līdz 2019.gada 30.septembris (30 mēneši).

Projekta budžets: 1 160 320 EUR (ERAF līdzfinansējums – 986 272.54 EUR)

 

Par šī raksta saturu pilnībā atbild Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un tas nekādos apstākļos nav uzskatāms par Eiropas Savienības oficiālo nostāju.

 

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa