Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 3.augusta plkst. 6.30 līdz 5.augusta plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 87 izsaukumus – 53 uz ugunsgrēku dzēšanu, 24 uz glābšanas darbiem un 10  izsaukumi bija maldinoši.

Pēdējās nedēļās, kad norit aktīva labības kulšanas sezona, VUGD saņem arvien vairāk izsaukumus, kas saistīti ar labības novākšanu – deg kombaini un traktori. Sestdien divos gadījumos dega traktortehnika – Jēkabpils novada Dunavas pagastā dega divas sakabinātas traktora piekabes ar 30 siena ruļļiem 35m2 platībā, bet Saldus novada Zaņas pagastā dega traktors ar siena presi 15m2 platībā un salmi 1,5 hektāru platībā. Līdztekus sestdien ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Pāvilostas novada Vērgales pagastu, kur labības rugāju lauks dega 10 hektāru platībā, Bauskas novada Gailīšu pagastā, kur labības lauks dega 200m2 platībā, Durbes novada Durbes pagastā, kur labības rugāji un salmi dega 5 hektāru platībā, citviet Durbes novada Durbes pagastā, labības rugāji un labība dega 6 hektāru platībā, un Jelgavas novada Vircavas pagastā, kur labības rugāji dega 3 hektāru platībā. Savukārt svētdien VUGD saņēma izsaukumus uz ugunsgrēkiem Talsu novada Laucienas pagastā, kur dega labības rugāju lauks un salmu ruļļi 10 hektāru platībā un Dobeles novada Bikstu pagastu, kur rugāju lauks dega 300m2 platībā.

Daudzviet šajos ugunsgrēkos liesmas ar spēcīgo vēju strauji izplatījās, degot lielās platībās un arī apdraudot netālu esošās ēkas. Paldies iedzīvotājiem, kuri iesaistījās vairāku labības rugāju ugunsgrēku dzēšanas darbos, piemēram, ar traktortehniku aparot lauku pa perimetru un ierobežojot ugunsgrēka tālāku izplatību!

VUGD atgādina, ka ikvienas personas pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos vai darbības, kas var novest pie ugunsgrēka. Gadījumos, ja ir izcēlies ugunsgrēks, nekavējoties zvaniet uz tālruni 112!

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, skaidas, puķu pods, sausā zāle, niedres, krūmi, sodrēji ēkas dūmvadā, koka žogs, dēļu kaudze, siena ruļļi, divi koki, elektrības stabs, kūdra, meža zemsedze, četros gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, trīs  vieglās automašīnas, neapsaimniekota ēka, saimniecības ēka, šķūnis, pirts.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa