Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 27.jūlija plkst. 6.30 līdz 29.jūlija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 113 izsaukumus – 44 uz ugunsgrēku dzēšanu, 51 uz glābšanas darbiem un 18  izsaukumi bija maldinoši.

Jo siltāks un saulaināks laiks, jo arvien vairāk cilvēki izvēlās pavadīt dienu pie ūdens, bet nereti neapdomīgas un pārgalvīgas rīcības rezultātā, kā arī nezināšanas dēļ notiek traģiski negadījumi. Arī sestdien un svētdien, kad karstais un vasarīgais laiks priecēja visā Latvijas teritorijā, ugunsdzēsēji glābēji no ūdentilpēm izcēla trīs noslīkušus cilvēkus.

Sestdien plkst. 15.52 VUGD saņēma izsaukumu uz Madonas novada Lazdonas pagastu, kur ezerā slīka cilvēks. Ugunsdzēsēji glābēji notikuma vietā ar glābšanas dēli pārmeklēja vietu, kur cilvēks bija noslīcis un apmēram 30 metrus no krasta atrada cilvēku, kuru bez dzīvības pazīmēm nogādāja krastā. Ugunsdzēsēji glābēji kopā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem veica atdzīvināšanas pasākumus, tomēr nesekmīgi un tika konstatēta cilvēka nāve.

Plkst. 18.14 tika saņemts izsaukums uz Lielupes ieteku jūrā Rīgā, kur, kā ziņoja aculiecinieki, cilvēks jau aptuveni 3 minūtes nav redzams virs ūdens. Noslīkušais cilvēks bija nogādāts krastā vēl pirms VUGD ierašanās un NMPD mediķi veica atdzīvināšanas pasākumus, bet vēlāk konstatēja cilvēka nāvi.

Svētdien plkst. 5.18 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Ķīpsalu Rīgā, kur kā informēja pieteicējs, cilvēks bija devies peldēties Daugavas upē, bet nebija iznācis krastā. Ugunsdzēsēji glābēji (ūdenslīdēji) pārbaudīja ūdens akvatoriju un apmēram 15 metrus no krasta divu metru dziļumā atrada cilvēku un nogādāja krastā, kur NMPD mediķi konstatēja viņa nāvi.

Šogad kopumā ugunsdzēsēji glābēji no ūdenstilpēm izcēluši jau 58 cilvēkus. Tomēr jāņem vērā, ka patiesais noslīkušo skaits varētu būt lielāks, jo gadījumos, ja cilvēks ir nogādāts krastā un VUGD nav izsaukts, tas neparādās VUGD statistikas datos. Aicinām, atpūšoties pie ūdens un dodoties peldēties, neaizmirst par drošību – nepeldieties alkohola reibumā un nerīkojieties pārdroši, piemēram, neleciet ūdenī nepārbaudītās vietās un necentieties pierādīt savas spējas aizpeldēt tālāk par citiem vai pārpeldēt kādu ūdenstilpi! Gadījumā, ja redzat, ka cilvēks slīkst, nekavējoties zvaniet 112!

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, sausā zāle, sadzīves mantas, lampa, siens, salmu ruļļi,  elektrības kabelis, elektrības stabs, elektrības sadales skapis, bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, dīvāns, preču lentas drošinātāju kārba, kūdra, meža zemsedze, četras vieglās automašīnas, trīs kombaini, dārza māja, divas pirtis, saimniecības ēka, trīs dzīvojamās mājas.

Palīdzot nelaimē nokļuvušiem dzīvniekiem, ugunsdzēsēji glābēji sestdien Salaspils novadā izcēla 2 metrus dziļā akā iekritušu suni, Daugavpilī izcēla no bedres suni, kurš saviem spēkiem nevarēja izkļūt laukā, Madonas novadā izvilka purvā iestigušu govi, Rīgā un Jūrmalā no kokiem nocēla kaķus, bet svētdien Rīgā atbrīvoja mājas ventilācijas šahtā iesprūdušu putnu.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa