Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 18.jūnija plkst. 6.30 līdz 19.jūnija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 57 izsaukumu – 22 uz ugunsgrēku dzēšanu un 27 uz glābšanas darbiem, bet astoņi izsaukumi bija maldinoši.

Vakardien plkst. 19.47 VUGD saņēma izsaukumu uz Atmodas ielu Jelgavā, kur no dzīvojamās mājas bija redzami dūmi. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka vienā no ēkas dzīvokļiem bija piededzis bez uzraudzības atstāts ēdiens 0,1m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotajām telpām izglāba vienu cilvēku.

VUGD atgādina ievērot piesardzību, gatavojot vai sildot ēdienu, neatstāt ēdienu uz ieslēgtas plīts bez uzraudzības un uzstādīt mājokļos dūmu detektorus, kas ar spalgu skaņas signālu laikus pavēstīs par izveidojušos sadūmojumu.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, sausā zāle, zari, celms, meža zemsedze, divos gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, traktora piekabe un siena ruļļi, trīs vieglās automašīnas, mikroautobuss, treilers un divi šķūņi.

Vakardien plkst. 13.17 ugunsdzēsēji glābēji steidzās Voleru ielu Rīgā, kur Daugavas upē cilvēks bija pagājis zem ūdens apmēram 5-6 metrus no krasta un vairs aculiecinieki viņu neredzēja. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji pārmeklēja ūdens akvatoriju un piesaistīja ūdenslīdējus noslīkušā cilvēka meklēšanai. Īsi pēc plkst. 14.00 cilvēks tika atrasts apmēram 4 metru dziļumā 15 metrus no krasta. Savukārt Liepājā ugunsdzēsēji glābēji no Karostas kanāla izcēla noslīkušu cilvēku un nodeva Valsts policijas darbiniekiem.

Ugunsdzēsēji glābēji konstatē, ka noslīkušo cilvēku skaits ir tieši atkarīgs no laikapstākļiem – jo karstākas un saulainākas dienas, jo vairāk cilvēki neapdomīgi dodas peldēties un pēc tam tās jau ir traģiskas sekas. VUGD aicina, atpūšoties pie ūdens un dodoties peldēties, neaizmirt par drošību – nepeldieties alkohola reibumā un nerīkojieties pārdroši, piemēram, neleciet ūdenī nepārbaudītās vietās un necentieties pierādīt savas spējas aizpeldēt tālāk par citiem! Gadījumā, ja redzat, ka cilvēks slīkst, nekavējoties zvaniet 112!

Palīdzot nelaimē nokļuvušiem dzīvniekiem, vakardien ugunsdzēsēji glābēji Rīgā palīdzēja sunim, kura kāja bija iesprūdusi dzelzs durvju mehānismā, Bauskas novadā nocēla no koka kaķi, kurš tur atradās jau piecas dienas un saviem spēkiem netika lejā, Jūrmalā atbrīvoja žogā iesprūdušu ezi, Rēzeknē nocēla uz šķūņa esošu kaķēnu, bet Liepājā atbrīvoja balkona durvīs iesprūdušu kaķi.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa