Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 11.decembra plkst. 6.30 līdz 12.decembra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 31 izsaukumu – 13 uz ugunsgrēku dzēšanu, 15 uz glābšanas darbiem un trīs izsaukumi bija maldinājumi.

Plkst. 22.06 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Kuldīgu, kur dzīvojamās mājas vienā dzīvoklī bija jūtama deguma smaka un redzami dūmi. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka dzīvoklī bija piededzis bez uzraudzības atstāts ēdiens 0,01m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no sadūmotā dzīvokļa izglāba vienu cilvēku, kurš bija cietis un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Plkst. 22.34 ugunsgrēks tika likvidēts.

Ik dienas VUGD saņem vairākus izsaukumus, kur dzīvojamā mājā ir jūtams sadūmojums vai pa dzīvokļu logiem redzami dūmi. Ierodoties notikuma vietā tiek konstatēts, ka uz ieslēgtas plīts ir aizmirsta panna vai katliņš, kura saturs jau ir aizdedzies, radot spēcīgu sadūmojumu. Šie ugunsgrēki parasti ir platībā nelieli, tomēr to radītais piedūmojums var būtiski kaitēt mājokļa iemītnieku veselībai un pat dzīvībai. Nereti piedeguša ēdiena izraisītos ugunsgrēkos cietušos un izglābtos cilvēkus no traģēdijas šķir tikai kaimiņu un garāmgājēju modrība, kuri par redzētajiem dūmiem ziņo ugunsdzēsējiem glābējiem.

VUGD aicina iedzīvotājus nepaļauties tikai uz līdzcilvēkiem, bet ievērot piesardzību, gatavojot vai sildot ēdienu, neatstāt ēdienu uz ieslēgtas plīts bez uzraudzības un uzstādīt mājokļos dūmu detektorus, kas ar spalgu skaņas signālu laikus pavēstīs par izveidojušos sadūmojumu.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, elektriskā gaismas virtene, sodrēji trīs ēku dūmvados, divos gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens un divi šķūņi.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa