Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 2.oktobra plkst. 6.30 līdz 3.oktobra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 33 izsaukumus – 14 uz ugunsgrēku dzēšanu, 12 uz glābšanas darbiem un septiņi  izsaukumi bija maldinājumi.

Plkst. 12.45 VUGD saņēma izsaukumu uz kādu dzīvojamo māju Rīgā, kur ugunsgrēks bija izcēlies uz viena no balkoniem. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka dzīvoklī izveidojies spēcīgs sadūmojums un deg balkona apdares dēļi 1m2 platībā. No sadūmotā dzīvokļa tika izglābts viens cilvēks, kurš bija cietis un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Plkst. 13.28 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 22.20 tika saņemts izsaukums uz Olaines novada Olaines pagastu, kur dega dzīvojamā māja. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka deg divstāvu dzīvojamā māja 150m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas saviem spēkiem evakuējās četri cilvēki. Šorīt plkst. 7.10 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts.

Šorīt plkst. 6.16 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Baldones novadu, kur kādā daudzstāvu dzīvojamā mājā bija jūtams sadūmojums kāpņu telpā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ēkā jūtams sadūmojums, bet nav skaidrs tā cēlonis. Ugunsdzēsēji glābēji pārbaudīja ēkas dzīvokļus un atklāja, ka vienā no tiem bija izcēlies ugunsgrēks un degšana 12m2 platībā. No ēkas tika evakuēti 25 cilvēki, bet viens cilvēks gāja bojā. Plkst. 7.40 ugunsgrēks tika lokalizēts un šobrīd turpinās tā dzēšanas darbi. 

Šogad ugunsnelaimēs zaudētas jau 58 cilvēku dzīvības! Lielu daļu no šīm traģēdijām varēja savlaicīgi pamanīt un novērst, ja vien mājoklī būtu uzstādīts dūmu detektors – reaģējot uz ugunsgrēkā radušos sadūmojumu, dūmu detektors ar ilgu un skaļu signālu brīdinās par izcēlušos nelaimi, pievērsīs cilvēku uzmanību, ļaus pašam izglābties un izsaukt ugunsdzēsējus glābējus. Diemžēl reti kurā ugunsgrēkā ar cietušiem un bojāgājušiem cilvēkiem, ugunsdzēsēji glābēji dzird spalgo dūmu detektora skaņu, jo tas daudzos mājokļos joprojām nav uzstādīts! VUGD norāda, ka vidēji 5-10 eiro ieguldījums var izglābt daudzas dzīvības! Aicinām negaidīt 2020.gada sākumu, bet jau šodien parūpēties par drošību un uzstādīt dūmu detektoru savā mājoklī!

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, elektrības skaitītājs, bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, elektrolīnijas balsts, garāžas vārti, tirdzniecības kiosks, dārza māja, saimniecības ēka, dzīvojamā māja.

Vakardien plkst. 16.21 VUGD saņēma izsaukumu uz Daugavpils novada Līksnas pagastu, kur Daugavas upē slīka cilvēks. Pirms VUGD ierašanās, divi aculiecinieki, nu kuriem viens bija VUGD vada komandieris, kurš tobrīd atpūtās no darba brīvajā laikā, ar laivu izglāba slīkstošo cilvēku un nogādāja krastā. Tālāk jau ugunsdzēsēji glābēji izglābto cilvēku nodeva NMPD mediķiem.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa