Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 14.septembra plkst. 6.30 līdz 16.septembra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 121 izsaukumu – 30 uz ugunsgrēku dzēšanu, 80 uz glābšanas darbiem un 11 izsaukumi bija maldinājumi.

Sestdien plkst. 14.45 VUGD Rīgā steidzās uz kādu daudzstāvu dzīvojamo māju, kur kā informēja aculiecinieki, bija no viena dzīvokļa dzirdams nostrādājis dūmu detektors un jūtami dūmi. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka dzīvoklī bija piededzis bez uzraudzības atstāts ēdiens 0,02m2 platībā un ugunsgrēks likvidēts pirms VUGD ierašanās. Ugunsdzēsēji glābēji no sadūmotā dzīvokļa evakuēja vienu cilvēku, kurš bija cietis un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem.

Svētdienas rītā plkst. 4.12 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Ēvalda Valtera ielu Rīgā, kur daudzstāvu dzīvojamā mājā bija jūtami dūmi. Ierodoties konstatēts, ka deg atkritumu konteiners un spēcīgais sadūmojums izplatījies pa dzīvojamo ēku. Izmantojot izbīdāmās kāpnes, ugunsdzēsēji no sadūmotās ēkas izglāba trīs cilvēkus, izmantojot autokāpnes tika izglābti septiņi cilvēki, bet ar glābšanas maskām caur kāpņutelpu tika izglābti septiņi cilvēki. Plkst. 7.00 ugunsgrēks tika likvidēts un tajā 18m2 platībā dega palīgtelpā atkritumu konteiners ar atkritumiem un ēkas starpstāvu pārsegums starp 2. un 3. stāvu.

Šajā izsaukumā ugunsdzēsēji glābēji no vairākiem dzīvokļiem dzirdēja nostrādājušu dūmu detektoru signālus. VUGD aicina iedzīvotājus savlaicīgi  parūpēties par savu veselību un dzīvību, kā arī īpašuma drošību un savos mājokļos uzstādīt dūmu detektoru. Šī nelielā ierīce ar skaļas skaņas palīdzību brīdinās, ka telpā ir izveidojies sadūmojums – tas ļaus savlaicīgi izsaukt ugunsdzēsējus glābējus un cilvēkiem pašiem evakuēties! VUGD atgādina, ka no 2020.janvāra stāsies spēkā Ugunsdrošības noteikumu prasība par to, ka ikvienā mājoklī būs jābūt uzstādītam dūmu detektoram.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kur dega atkritumi, tējkanna, dekoratīvs augs, elektrības skaitītājs, sausā tualete, sodrēji ēkas dūmvados, divos gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, divi koki, divi elektrības līnijas balsti,  kūdra, meža zemsedze, četras vieglās automašīnas, dārza māja, šķūnis, angāra ēka un koku konstrukcijas, divas pirtis, dzīvojamā māja un šķūnis, divas neapsaimniekotas ēkas.

Svētdien saistībā ar spēcīgā vēja radītajiem postījumiem, VUGD saņēma 49 izsaukumus. Vairumā gadījumu izsaukumi saņemti par to, ka vējā nolauztie koki ir nokrituši uz ceļa braucamajām daļām vai gājēju pārejām, savukārt vienā gadījumā  Liepājā koks bija nolūzis uz dzīvojamās mājas jumta. Visvairāk izsaukumu (27) tika saņemti Vidzemē. VUGD atgādina – ja stiprais vējš radījis postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, zvaniet uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112!

Palīdzot nelaimē nokļuvušiem dzīvniekiem, ugunsdzēsēji glābēji sestdien Kuldīgas novadā atbrīvoja starp metāla caurulēm grāvī iestrēgušu brieža govi un  Rīgā atbrīvoja vieglās automašīnas motora nodalījumā iestrēguši kaķi, bet Ādažu novadā un Rīgā no koka nocēla divus kaķus, savukārt svētdien atbrīvoja dzīvojamās mājas ventilācijas šahtā iekritušu kaķi.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa