Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 9.jūlija plkst. 6.30 līdz 10.jūlija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 51 izsaukumu – 15 uz ugunsgrēku dzēšanu, 25 uz glābšanas darbiem un 11 maldinājumus.

Plkst. 14.46 VUGD saņēma izsaukumu uz Valmieru, kur no dzīvojamās mājas bija redzami dūmi. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienā no ēkas dzīvokļiem bija piededzis bez uzraudzības atstāts ēdiens. Ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotajām telpām izglāba vienu cilvēku, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Plkst. 14.57 ugunsgrēks tika likvidēts.

Ik dienas VUGD saņem vairākus izsaukumus, kur dzīvojamā mājā ir jūtams sadūmojums vai pa dzīvokļu logiem redzami dūmi. Ierodoties notikuma vietā tiek konstatēts, ka uz ieslēgtas plīts ir aizmirsta panna vai katliņš, kura saturs jau ir aizdedzies, radot spēcīgu sadūmojumu. Šie ugunsgrēki parasti ir platībā nelieli, tomēr to radītais piedūmojums var būtiski kaitēt mājokļa iemītnieku veselībai un pat dzīvībai. Nereti piedeguša ēdiena izraisītos ugunsgrēkos cietušos un izglābtos cilvēkus no traģēdijas šķir tikai kaimiņu un garāmgājēju modrība, kuri par redzētajiem dūmiem ziņo ugunsdzēsējiem glābējiem.

VUGD aicina iedzīvotājus nepaļauties tikai uz līdzcilvēkiem, bet ievērot piesardzību, gatavojot vai sildot ēdienu, neatstāt ēdienu uz ieslēgtas plīts bez uzraudzības un uzstādīt mājokļos dūmu detektorus, kas ar spalgu skaņas signālu laikus pavēstīs par izveidojušos sadūmojumu.

Aizvadītajā diennaktī, ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, elektrības rozete, elektrības instalācija, koks, elektrības stabs, divos gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, sodrēji ēkas dūmvadā, divas vieglās automašīnas un mikroautobuss, kūts.

Vakardien ugunsdzēsēji glābēji saņēma divus izsaukumus par to, ka Rīgā jaunieši atrodas uz daudzstāvu dzīvojamās mājas jumta un apmēram 20 stāvu augstā vecā augstsprieguma tornī. Abos gadījumos veiktas pārrunas par bīstamību ar jauniešiem un viņi nodoti Pašvaldības policijas pārstāvjiem.

VUGD aicina vecākus pārrunāt ar bērniem viņu drošības jautājumus, lai bērni nekāptu uz ēku jumtiem un nestaigātu pa pamestām ēkām, jo tas var būt ļoti bīstami – ir iespējams nokrist no liela augstuma, iekrist bedrē ar būvgružiem, tādējādi gūstot nopietnas veselības problēmas un pat apdraudot savu dzīvību.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa