Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 27.jūnija plkst. 6.30 līdz 28.jūnija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 88 izsaukumus – 16 uz ugunsgrēku dzēšanu un 60 uz glābšanas darbiem, bet 12 izsaukumi bija maldinoši.

Plkst. 11.07 VUGD saņēma izsaukumu uz Ogri, kur sabiedriskā ēkā dega fritieris 1m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas evakuējās 20 cilvēki, bet cieta viens cilvēks, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Plkst. 12.14 ugunsgrēks tika likvidēts.

Naktī plkst. 2.38 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz kādu dzīvojamo māju Rēzeknē, kur bija izcēlies ugunsgrēks. Vēl pirms VUGD Rēzeknes daļas ugunsdzēsēju glābēju un speciālās ugunsdzēsības tehnikas ierašanās, viens VUGD ugunsdzēsējs glābējs, kurš dzīvoja pretējā mājā un tobrīd atpūtās no darba brīvajā laikā, bija pamanījis to, ka kaimiņu ēkā deg dzīvoklis ar atklātu liesmu un steidzās palīgā, uzsākot cilvēku glābšanas un evakuācijas darbus. Ierodoties notikuma vietā, VUGD Rēzeknes daļas ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot glābšanas maskas, izglāba trīs cilvēkus, kā arī izglāba suni. No piedūmotajām telpām tika evakuēti septiņi cilvēki. Ugunsgrēkā gāja bojā viens cilvēks. Plkst. 6.08 ugunsgrēks tika likvidēts un tā degšanas platība bija 25m2.

Daudzas traģiskas ugunsnelaimes var arī nenotikt, ja vien mājokļos būtu uzstādīts dūmu detektors, kas ar ilgu un skaļu signālu brīdina par izcēlušos nelaimi, tādējādi pievēršot cilvēku uzmanību, ļaujot pašiem izglābties un izsaukt ugunsdzēsējus glābējus. VUGD aicina neatlikt rūpes par savu drošību uz vēlāku laiku un jau šodien mājoklī uzstādīt dūmu detektoru!

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, sausā zāle, meža zemsedze, sadzīves mantas, trīs elektrolīnijas balsti, piecas vieglās automašīnas, dārza māja, dzīvojamā māja.

Saistībā ar spēcīgā vēja radītajiem postījumiem, aizvadītajā diennaktī VUGD saņēma vairāk nekā 50 izsaukumus. Vairumā gadījumu izsaukumi saņemti par to, ka vējā nolauztie koki ir nokrituši uz ceļa braucamajām daļām vai gājēju ietvēm, bet bija arī izsaukumi par to, ka koki nolūzuši uz dzīvojamām mājām, automašīnām vai vadiem. VUGD atgādina, ka, ja stiprās vēja brāzmas rada postījumus, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, komunikācijas vai sabiedriskā transporta kustību, nekavējoties jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112!

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa