Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 17.aprīļa plkst. 6.30 līdz 18.aprīļa plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 155 izsaukumus – 123 uz ugunsgrēku dzēšanu un 15 uz glābšanas darbiem, bet 17 izsaukumi bija maldinoši.

Šogad VUGD reģistrējis jau vairāk nekā 1800 pērnās zāles ugunsgrēkus, bet aizvadītajā diennaktī tika dzēsti 77 kūlas ugunsgrēki, kuru rezultātā izdega 130 hektāri Latvijas zemes. Platības ziņā plašākais kūlas ugunsgrēks tika dzēsts Daugavpils novada Tabores pagastā, kur, degot kūlai 60 hektāru platībā, aizdegās arī šķūnis un dzīvojamās mājas jumts 105m2 platībā. Savukārt Salacgrīvas novadā, kur dega pērnā zāle 150m2 platībā, tika atrasts arī cietis cilvēks, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem.

Pieturoties sausam un vējainam laikam, gandrīz ik dienu ugunsdzēsēji glābēji cīnās ar plašu kūlas ugunsgrēku liesmām, kuru dzēšanas darbi prasa lielu resursu iesaisti un laiku. Skaidrojam, ka lai savlaicīgi reaģētu uz visiem izsaukumiem, šādos gadījumos vairākās ugunsdzēsības daļās tiek iesaistīti ugunsdzēsēji glābēji no darba brīvajā laikā. Līdzīgi tas notika vakardien – dzēšot vairākus plašus kūlas un meža ugunsgrēkus, bija nepieciešams arī dzēšanas darbos iesaistīt no brīvdienām izsauktus kolēģus Jēkabpils un Krāslavas daļās, kā arī Balvu daļas Tilžas postenī.

VUGD atgādina, ka ikvienas personas pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos vai darbības, kas var novest pie ugunsgrēka. VUGD aicina iedzīvotājus sakopt sev piederošās teritorijas bez kūlas dedzināšanas un gadījumos, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks – nekavējoties zvanīt VUGD uz tālruni 112!

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, meža zemsedze, siens, sadzīves mantas, lampa, malka, zaru kaudzes, riepas, sodrēji 2 ēku dūmvados, bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, elektrības sadales skapis, šķeldošanas iekārta, divas vieglās automašīnas, siltumnīca, dārza māja, divas saimniecības ēkas, neapsaimniekota ēka, dzīvokļa balkons un dzīvojamā māja.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa