Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 16.aprīļa plkst. 6.30 līdz 17.aprīļa plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 162 izsaukumus – 124 uz ugunsgrēku dzēšanu un 20 uz glābšanas darbiem, bet 23 izsaukumi bija maldinoši.

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 16.aprīļa plkst. 6.30 līdz 17.aprīļa plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 162 izsaukumus – 124 uz ugunsgrēku dzēšanu un 20 uz glābšanas darbiem, bet 23 izsaukumi bija maldinoši.

Plkst. 14.00 VUGD saņēma izsaukumu uz Šampētera ielu Rīgā, kur, saskaņā ar sākotnējo informāciju, dega garāža ar sadzīves mantām. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg vienstāvu ēka un liesmas izplatās uz citām ēkām. Pēc stundas intensīva darba, plkst. 15.10, ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās liesmas ierobežot un šo paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku lokalizēt. Notikuma vietā dega viena ēka 1000m2 platībā, kaudzes ar kokmateriāliem 160m2 platībā un divas saimniecības ēkas, katra pa 5m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji kopā ar Valsts policijas darbiniekiem no apkartējas teritorijas evakuēja 150 cilvēkus. Veicot ugunsgrēka dzēšanas darbus, traumu guva viens ugunsdzēsējs glābējs, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem, bet pēc apskates varēja turpināt darbu. Plkst. 20.03 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 14.39 tika saņemts izsaukums uz Līgatnes novadu, kur, saskaņā ar sākotnējo informāciju, divstāvu dzīvojamā mājā bija noticis sprādziens. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ēkā visticamāk bija noticis gāzes balona sprādziens, kā rezultātā bojāti ēkas pirmā stāva logi un durvis. Notikumā cieta viens cilvēks, kurš tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 16.13 ugunsdzēsēji glābēji darbu pabeidza un notikuma vietā palika Valsts un pašvaldības policijas pārstāvji.

Plkst. 17.59 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz izsaukumu Ogrē, kur daudzstāvu dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka no viena no ēkas stāviem nāk liesmas un deg dzīvoklis. Ugunsdzēsēji glābēji nekavējoties uzsāka cilvēku glābšanas un ugunsgrēka dzēšanas darbus. Izmantojot glābšanas maskas, no piedūmotās ēkas tika izglābti pieci cilvēki. Ugunsgrēkā gāja bojā viens cilvēks. Plkst. 20.36 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts un tajā 25m2 platībā dega dzīvoklis.

VUGD atgādina, ka viens no lētākajiem un efektīgākajiem veidiem, lai pasargātu savu dzīvību un īpašumu ir mājoklī uzstādīts dūmu detektors – tā cena vidēji ir 10 eiro, to iegādāties var jebkurā mājsaimniecības preču veikalā un uzstādīt var gandrīz jebkurš cilvēks, kurš prot izurbt sienā divus caurumus vai, kam ir spēcīga līmlente. VUGD aicina neatlikt rūpes par savu drošību uz vēlāku laiku un jau šodien mājoklī uzstādīt dūmu detektoru!

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, meža zemsedze, riepas, zaru kaudze, dzelzceļa gulšņi, elektrības sadales skapis, sadzīves mantas, tvaika nosūcējs, ventilācijas iekārtas filtrs, sodrēji ēkas dūmvadā, tualete, divas siltumnīcas, vieglā automašīna, šķūnis ar sienu, saimniecības ēka, dārza māja, divi šķūņi un dzīvojamā māja.

Vakardien tika dzēsti 67 kūlas ugunsgrēki, kuru rezultātā visticamāk nodega vairākas ēkas – Riebiņu novada Silajāņu pagastā, degot kūlai 3,5 hektāru platībā, nodega vienstāvu dzīvojamā māja, divas pirtis un divas saimniecības ēkas 300m2 platībā, bet ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās no liesmām nosargāt trīs dzīvojamās mājas un četras saimniecības ēkas, Celtnieku ielā Tukumā, degot kūlai 100m2 platībā, nodega arī siltumnīca 5m2 platībā, Rīgas ielā Jēkabpilī, degot kūlai 400m2 platībā, aizdegās arī neapsaimniekota ēka 2m2 platībā, Kuldīgas novada Padures pagastā, degot kūlai 10 hektāru platībā, aizdegās divi šķūņi 20m2 platībā, bet Krustpils novada Variešu pagastā, degot kūlai 0,5 hektāru platībā, aizdegās divas neapsaimniekotas ēkas 65m2 platībā.

Vakardien Kuldīgas novada Ēdoles pagastā ugunsdzēsēji glābēji no grāvja izcēla noslīkušu cilvēku un nodeva Valsts policijas darbiniekiem.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa