Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 13.aprīļa plkst. 6.30 līdz 15.aprīļa plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 327 izsaukumus – 281 uz ugunsgrēku dzēšanu un 21 uz glābšanas darbiem, bet 25 izsaukumi bija maldinoši.

Šogad reģistrēti jau 1634 kūlas ugunsgrēki, bet šajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji dzēsa 180 pērnās zāles ugunsgrēkus, kuru kopējā degšanas platība bija vairāk nekā 164 hektāri. Visticamāk kūlas degšanas rezultātā nodega arī vairākas ēkas. Sestdien Dobeles novada Bikstu pagastā, degot kūlai 0,3 hektāru platībā, aizdegās divi šķūņi 30m2 platībā, Rēzeknes novada Čornajas pagastā, degot kūlai 2 hektāru platībā, dega divas saimniecības ēkas 100m2 platībā, Stopiņu novada Rumbulā, degot kūlai 0,24 hektāru platībā, nodega četras dārza mājas 12m2 platībā, Alūksnes novada Mārkalnes pagastā, degot kūlai 1,5 hektāru platībā, dega arī neapsaimniekota ēka 120m2 platībā un saimniecības ēka 15m2 platībā, bet Alūksnes novada Jaunannas pagastā, degot kūlai 0,1 hektāra platībā, dega arī divas neapsaimniekotas ēkas 90m2 platībā. Savukārt svētdien Engures novada Smārdes pagastā, degot kūlai 3 hektāru platībā, dega šķūnis 20m2 platībā, Viļānu novada Sokolku pagastā, degot kūlai 8 hektāru platībā, bet nodega trīs neapsaimniekotas ēkas 130m2 platībā. 

VUGD atgādina, ka ikvienas personas pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos vai darbības, kas var novest pie ugunsgrēka. VUGD aicina iedzīvotājus nededzināt kūlu un gadījumos, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks – nekavējoties zvanīt VUGD uz tālruni 112!

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, meža zemsedze, trīs koka dobumi, zaru kaudzes, elektrības vadi, sadzīves tehnika, kūtsmēslu kaudze, sodrēji deviņu ēku dūmvados, trīs gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, piecas vieglās automašīnas, siltumnīca, četras dārza mājas, trīs pirtis, seši šķūņi, angāra tipa ēka, divas saimniecības ēkas un trīs dzīvojamās mājas.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa