Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 6.aprīļa plkst. 6.30 līdz 8.aprīļa plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 563  izsaukumus – 480 uz ugunsgrēku dzēšanu un 30 uz glābšanas darbiem, bet 53 izsaukumi bija maldinājumi.

Sestdien plkst. 12.35 VUGD saņēma izsaukumu uz Kocēnu novada Kocēnu pagastu, kur, saskaņā ar sākotnējo informāciju, dega mežs. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka deg pērnā zāle 1 hektāra platībā un meža zemsedze 0,5 hektāru platībā. mēģinot nodzēstu ugunsgrēku pirms VUGD ierašanās, cieta viens cilvēks, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Plkst. 14.44 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 13.39 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Beverīnas novadu, kur dega pirts ēka. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka deg pirts 25m2 platībā un tai ir sagāzušās jumta konstrukcijas. Mēģinot nodzēst ugunsgrēku pirms VUGD ierašanās, cieta cilvēks, kurš tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 14.52 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 14.01 tika saņemts izsaukums uz Saulkrastu novadu, kur dega kūla. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka pērnā zāle deg 100m2 platībā un, mēģinot nodzēst ugunsgrēku pirms VUGD ierašanās, cieta cilvēks, kurš tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 14.23 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 14.13 VUGD saņēma izsaukumu uz Ciblas novadu, kur bija izcēlies kūlas ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg kūla lielā platībā un liesmas apņēmušas arī blakus esošo neapsaimniekoto ēku un trīs šķūņus. Mēģinot nodzēst ugunsgrēku pirms VUGD ierašanās, cieta cilvēks, kurš tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 18.56 ugunsgrēks tika likvidēts un tajā 30 hektāru platībā dega kūla un četras ēkas.

Plkst. 21.22 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Rēzeknes novadu, kur, saskaņā ar sākotnējo informāciju, ugunsgrēks bija izcēlies šķūņa ēka. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg dzīvojamā māja, saimniecības ēka, šķūnis un kūts 286m2 platībā, kā arī pērnā zāle 300m2 platībā. mēģinot nodzēst ugunsgrēku pirms VUGD ierašanās, cieta cilvēks, kurš tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 6.27 ugunsgrēks tika likvidēts.

Svētdien plkst. 20 14 VUGD saņēma izsaukumu uz Garkalnes novadu, kur ugunsgrēks bija izcēlies neapsaimniekotā ēkā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka divstāvu ēkā deg pirmā stāva dzīvoklis un otrā stāva grīda 50m2 platībā. ugunsgrēkā gāja bojā cilvēks. Plkst. 23.29 ugunsgrēks tika likvidēts.

Aizvadītajās brīvdienās kopumā tika reģistrēti 347 kūlas ugunsgrēki, kuros izdega vairāk nekā 680 hektāri Latvijas zemes. Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki aizvadītajā diennaktī bija izcēlušies:

·       60 hektāri – Babītes novada Salas pagastā;

·       40 hektāri – Jelgavā;

·       30 hektāri – Ciblas novadā un Rēzeknes novada Rikavas pagastā;

·       25 hektāri – Rēzeknes novada Kaunatas pagastā un Rugāju novada Lazdukalna pagastā;

·       23 hektāri – Rēzeknes novada Sakstagala pagastā;

·       20 hektāri – Balvu novada Bērzpils pagastā, Ludzas novada Ņukšu pagastā un Varakļānu novada Varakļānu pagastā;

·       15 hektāri – Daugavpils novada Laucesas pagastā, Riebiņu novada Rušonas pagastā un Krāslavas novada Kombuļu pagastā;

·       13 hektāri – Krustpils novada Mežāres pagastā;

·       10 hektāri – Ķekavas novada Daugmales pagastā un Jaunjelgavas novada Seces pagastā.

 

VUGD aicina iedzīvotājus uzmanīgi apieties ar uguni, lai, piemēram, neuzmanīgas smēķēšanas vai ugunskura dedzināšanas rezultātā neizceltos postošs kūlas ugunsgrēks. Gadījumā, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks, nekavējoties jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112!

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa