Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 3.aprīļa plkst. 6.30 līdz 4.aprīļa plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 194  izsaukumus – 168 uz ugunsgrēku dzēšanu un 12 uz glābšanas darbiem, bet 14 izsaukumi bija maldinājumi.

Plkst. 14.57 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Saldus novadu, kur, saskaņā ar sākotnējo informāciju, dega kūts ēka. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg vairākas ēkas un kūla. Notikuma vietā esošais spēcīgais vējš un ap ēkās izveidojusies diezgan garā pērnā zāle, ļāva liesmām strauji izplesties un pārmesties no ēkas uz ēku. Pēc gandrīz sešu stundu darba, ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās šo paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku likvidēt. Ugunsgrēkā nodega piecas ēkas 1280m2 platībā (divas neapsaimniekotas dzīvojamās mājas, divas kūtis, viens šķūnis) traktors, kūla trīs hektāru platībā un divi dzīvnieki – govs un cūka. Ugunsgrēkā cieta viens cilvēks, kurš bija centies nodzēst ugunsgrēku pirms VUGD ierašanās un pēc tam vērsās pie Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Ugunsgrēka dzēšanas darbos iesaistījās arī Kursīšu un Ezeres pašvaldību ugunsdzēsēju formējumi.

Šorīt plkst. 4.57 VUGD saņēma izsaukumu uz Daugavpili, kur daudzstāvu dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka vienā no ēkas dzīvokļiem dega uz plīts atstātās elektriskās šķiltavas. Ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotā dzīvokļa izglāba cilvēku, kurš bija cietis un tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 5.43 ugunsgrēks tika likvidēts.

Vakardien VUGD dzēsa 117 kūlas ugunsgrēku, kurā izdega 280 hektāri Latvijas zemes. Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki aizvadītajā diennaktī bija izcēlušies:

60 hektāri – Tirgoņu iela Daugavpilī; 21 hektārs – Gulbju ielā Daugavpilī; 16 hektāri – Gulbenes novada Stāmerienas pagastā; 15 hektāri – Daugavpils novada Tabores pagastā; 10 hektāri – Madonas novada Ļaudonas pagastā.

Iespējams tieši kūlas degšanas rezultātā nodega arī vairākas ēkas – Kuldīgas novada Padures pagastā, degot kūlai 1,05 hektāru platībā, nodega arī šķūnis 75m2 platībā, Madonas novada Ļaudonas pagastā, degot kūlai 400m2 platībā, aizdegās arī šķūnis 10m2 platībā, bet Daugavpils novada Višķu pagastā, degot pērnajai zālei 5 hektāru platībā, nodega arī pirts.

Pieturoties sausajam un vējainajam laikam, kūlas ugunsgrēku platības un skaits ar katru dienu pieaug. VUGD novērojumi liecina, ka pēdējās nedēļas laikā, daļa no kūlas ugunsgrēkiem visticamāk izcēlās tieši no nepieskatītiem ugunskuriem, tāpēc aicinām iedzīvotājus uzmanīgi apieties ar uguni un neatstāt bez pieskatīšanas ugunskurus. VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana nevar būt kontrolēta – vēja un citu apstākļu ietekmē, degšanas virziens var mainīties, liesmas var strauji izplatīties un pārmesties uz ēkām utt. Cilvēki neapzinās, ka, jo garāka zāle, jo lielākas liesmas un līdz ar to nekontrolējamāks ugunsgrēks.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, meži, krūmi, žogs, telefons, datora rezerves barošanas bloks,  sodrēji trīs ēku dūmvados, divas vieglās automašīnas, kravas automašīna, garāža, dārza māja, seši šķūņi, pirts, neapsaimniekota ēka, noliktava, divas dzīvojamās mājas,  

Vakardien ugunsdzēsēji glābēji Krāslavas novadā no ezera izcēla noslīkušu cilvēku un nodeva Valsts policijas darbiniekiem.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa