Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 1.aprīļa plkst. 6.30 līdz 2.aprīļa plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 93  izsaukumus – 77 uz ugunsgrēku dzēšanu un septiņus uz glābšanas darbiem, bet 32 izsaukumi bija maldinājumi.

Plkst. 11.37 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Daugavpils novada Naujenes pagastu, kur, saskaņā ar sākotnējo informāciju, dega garāža. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka lielā platībā deg saimniecības ēka ar iebūvētu garāžu, pirti un šķūni. Nedaudz vairāk nekā stundas laikā, ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās lokalizēt šo paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku, kurā ēkas dega 200m2 platībā un sadega viena automašīna ar 20m3 malkas. Plkst. 15.21 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 19.47 VUGD saņēma izsaukumu uz Kandavas novada Vānes pagastu, kur no dzīvojamās mājas bija redzamas liesmas. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka dzīvojamās mājas otrais stāvs deg ar atklātu liesmu. Plkst. 1.30 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts un tajā 120m2 platībā dega ēkas otrais stāvs un jumta konstrukcijas. Ugunsgrēka dzēšanas darbos iesaistījās arī Zantes un Zemītes brīvprātīgo ugunsdzēsēju formējumi.

Aizvadītajā diennaktī reģistrēti 58 kūlas ugunsgrēki ar kopējo degšanas platību vairāk nekā 124 hektāri! Platības ziņā lielākais kūlas ugunsgrēks bija izcēlies Rēzeknes novada Nautrēnu pagastā, kur pērnā zāle dega 70 hektāru platībā – izsaukums uz notikuma vietu tika saņemts plkst. 22.27 un ugunsgrēks likvidēts plkst. 1.19. Savukārt Daugavpils novada Naujenes pagastā, degot kūlai 400m2 platībā, nodega arī pirts ēka 15m2 platībā.

Kopumā šogad reģistrēti jau 543 kūlas ugunsgrēki. VUGD aicina iedzīvotājus nededzināt kūlu un, sakopjot savas nesakoptās un neapsaimniekotās teritorijas, iztikt bez pērnās zāles dedzināšanas, jo tas ir aizliegts un kūlas dedzināšana apdraud ne tikai cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, bet arī rada būtisku kaitējumu dabai!

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, koks, skaidas, sadzīves mantas, sodrēji vienas ēkas dūmvadā, elektrības stabs, sausā tualete, vieglā automašīna, siltumnīca, saimniecības ēka, malkas šķūnis un garāža, dzīvojamā māja.

Palīdzot bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem dzīvniekiem, vakardien ugunsdzēsēji glābēji Tukumā atbrīvoja atvērtā loga ailē iestrēgušu kaķi. 

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa