Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 30.marta plkst. 6.30 līdz 1.aprīļa plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 249  izsaukumus, no kuriem 180 bija uz ugunsgrēku dzēšanu un 37 uz glābšanas darbiem, bet 32 izsaukumi bija maldinājumi.

Naktī uz pirmdienu plkst. 00.53 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz kādu daudzstāvu dzīvojamo māju Rīgā, jo tika saņemta informācija, ka ēkas kāpņu telpā jūtami dūmi. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka vienā no ēkas dzīvokļiem dega lampa 1m2 platībā. ugunsgrēkā cieta viens cilvēks, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Plkst. 1.48 ugunsgrēks tika likvidēts.

Aizvadītajās brīvdienās reģistrēti 137 kūlas ugunsgrēki ar kopējo degšanas platību vairāk nekā 235 hektāri! Iespējams tieši kūlas degšanas rezultātā brīvdienās nodega arī vairākas ēkas. Sestdien Daugavpils novada Kalkūnes pagastā, degot kūlai 30 hektāru platībā, liesmas pārmetās uz pamestu saimniecības ēku, kas dega 30m2 platībā, bet Daugavpils novada Demenes pagastā, kur kūla dega 3 hektāru platībā, aizdegās arī neapdzīvota ēka 70m2 platībā. Savukārt svētdien, degot kūlai 5 hektāru platībā Jēkabpilī, aizdegās arī dārza māja 5m2 platībā.

Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies:

•         30 hektāri – Daugavpils novada Kalkūnes pagastā un Daugavpils novada Laucesas pagastā,

•         20 hektāri – Niderkundes ielā Daugavpilī;

•         15 hektāri – Ķeguma novada Birzgales pagastā;

•         12 hektāri – Dzirciema ielā Rīgā un Brjanskas ielā Daugavpilī;

•         10 hektāri – Preiļu novada Pelēču pagastā un Bauskas novada Brunavas pagastā;

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un tā var apdraudēt cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, kā arī tā rada būtisku kaitējumu dabai! VUGD aicina iedzīvotājus sakopt sev piederošās teritorijas bez kūlas dedzināšanas un gadījumos, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks – nekavējoties zvanīt VUGD uz tālruni 112.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, koka dobums, lapu kaudze, krūmi, tūjas, meža zemsedze, sadzīves mantas, sodrēji piecu ēku dūmvados, bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens,  iekrāvējs, siltumnīca un žogs, četras vieglās automašīnas, traktors, autobuss, neapsaimniekotas ēkas grīdas segums, šķūnis un dzīvojamās mājas grīda.  

Svētdien ugunsdzēsēji glābēji Pārgaujas novada Straupes pagastā no upes izcēla noslīkušu cilvēku un nodeva Valsts policijas darbiniekiem.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa