Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 23.marta plkst. 6.30 līdz 25.marta plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 247  izsaukumus, no kuriem 186 bija uz ugunsgrēku dzēšanu, tostarp 143 uz kūlas ugunsgrēkiem, 28 uz glābšanas darbiem, bet 33 izsaukumi bija maldinoši.

Sestdien plkst. 19.22 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Jelgavas novadu, kur kādas dzīvojamās mājas dūmvadā dega sodrēji. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka, degot sodrējiem 1m2 platībā, aizdegās arī ēkas starpstāvu pārsegums 1m2 platībā. Mēģinot nodzēst ugunsgrēku pirms VUGD ierašanās, ugunsgrēkā cieta cilvēks, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Plkst. 20.38 ugunsgrēks tika likvidēts.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji dzēsa vairāk nekā 140 kūlas ugunsgrēkus, kuru kopējā degšanas platība bija gandrīz 200 hektāri. Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki tika dzēsti sestdien Iecavas novadā, kur pērnā zāle deg 30 hektāru platībā un svētdien Daugavpilī, kur kūla dega 18 hektāru platībā.

Iespējams tieši kūlas degšanas rezultātā, brīvdienās nodega vairākas ēkas – sestdien Ludzas novadā, degot kūlai 1 hektāra platībā, liesmas pārmetās arī uz divām blakus esošajām saimniecības ēkām, kuras nodega 60m2 platībā, bet Rēzeknē, degot kūlai 1 hektāra platībā, aizdegās arī dārza māja 4m2 platībā. Savukārt svētdien Rīgā, degot kūlai 0,2 hektāru platībā, aizdegās arī dārza māja 20m2 platībā – mēģinot nodzēst šo ugunsgrēku saviem spēkiem pirms VUGD ierašanās, cieta viens cilvēks, kurš tika nodots NMPD mediķiem.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir bīstama – tā ir nekontrolējama, jo liesmas var strauji izplatīties ar vēju un pārmesties uz ēkām! Kā arī kūlas dedzināšana nodara būtisku kaitējumu dabai, jo tiek iznīcinātas vērtīgas augu sugas, sadeg kukaiņi, dzīvnieki un putnu sugas. Gadījumā, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks, nekavējoties jāzvana uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, kūla, siena ruļļi, elektrības instalācija, meža zemsedze, sodrēji četru ēku dūmvados, batuts, dzīvžogs, loga rāmis, divi dīvāni, divas vieglās automašīnas, celtniecības vagons, siltumnīca, pirts, katlu māja, ēkas grīda, dzīvojamās mājas ārsiena, trīs dārza mājas, kūts, divi šķūņi, divas neapsaimniekotas ēkas, dzīvojamās mājas starpstāvu pārsegums, dzīvojamā māja ar garāžu

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa