Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 4.februāra plkst. 6.30 līdz 5.februāra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 36 izsaukumus – 12 uz ugunsgrēkiem un 19 uz glābšanas darbiem, bet pieci  no izsaukumiem bija maldinājumi.

Plkst. 16.16 VUGD saņēma izsaukumu uz Dagdas novadu, kur, saskaņā ar sākotnējo informāciju, bija redzamas liesmas no dzīvojamās mājas. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg vienstāvu dzīvojamā māja 120m2 platībā. Ugunsgrēkā gāja bojā viens cilvēks. Plkst. 22.05 ugunsgrēks tika likvidēts un ugunsdzēsējiem glābējiem no liesmām izdevās nosargāt divas blakus esošās ēkas.

Plkst. 20.18 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz izsaukumi Ventspilī, kur no daudzstāvu dzīvojamās mājas bija redzami dūmi. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ēkā izveidojies spēcīgs sadūmojums un ar atklātu liesmu deg viens no ēkas dzīvokļiem, kā arī vairākos balkonos atrodas cilvēki, kuri sauc pēc palīdzības. Ugunsdzēsēji glābēji nekavējoties uzsāka cilvēku glābšanas un ugunsgrēka dzēšanas darbus. Ugunsdzēsēji glābēji no sadūmotās ēkas izglāba 10 cilvēkus – ar autokāpņu palīdzību tika izglābti četri cilvēki, izmantojot glābšanas maskas vēl četri cilvēki, bet ar izbīdāmajām kāpnēm divi, kā arī tika izglābti divi suņi. Trīs no izglābtajiem cilvēkiem bija cietuši un tika nodoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Līdztekus no ēkas tika evakuēti arī 46 cilvēki un viens kaķis. Plkst. 22.45 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts un tā degšanas platība bija 30m2.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, elektrības vadi, sodrēji divu ēku dūmvados, divos gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, traktors, dzīvojamās mājas ārsiena, dzīvokļa grīda, neapsaimniekota ēka, dzīvojamā māja ar piebūvi.

VUGD atgādina, ka viens no lētākajiem un efektīgākajiem veidiem, lai pasargātu savu dzīvību un īpašumu ir mājoklī uzstādīts dūmu detektors – tā cena vidēji ir 10 eiro, to iegādāties var jebkurā mājsaimniecības preču veikalā un uzstādīt var gandrīz jebkurš cilvēks, kurš prot izurbt sienā divus caurumus vai, kam ir spēcīga līmlente.

VUGD pieredze liecina, ka, ja mājoklī ir bijis dūmu detektors, nelaime ir pamanīta savlaicīgāk, kā arī cilvēks paspēj izglābties un operatīvāk izsaukt ugunsdzēsējus glābējus. Tāpēc VUGD aicina neatlikt rūpes par savu drošību uz vēlāku laiku un jau šodien mājoklī uzstādīt dūmu detektoru!

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa