Jaunumi

Par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 100.gadadienai, rītdien, 16.novembrī plkst. 13.00 notiks Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) svinīgais apbalvošanas pasākums.

Godinot cilvēkus, kuri snieguši ieguldījumu VUGD attīstībā, priekšzīmīgi pildījuši dienesta pienākumus, sasnieguši teicamus darba rezultātus un, riskējot ar savām dzīvībām, glābuši citus cilvēkus, Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis un VUGD priekšnieks ģenerālis Oskars Āboliņš rītdien pasniegs vairāk nekā 100 apbalvojumus. Svinīgā pasākuma laikā VUGD nodarbinātie saņems tādus apbalvojumus kā “Par priekšzīmīgu dienestu”, “Par drosmi”, VUGD Goda raksts un Pateicība. Savukārt Iekšlietu ministrija piešķirs speciālo dienesta pakāpi pirms termiņa, Goda rakstus un Pateicības,  Sudraba un Zelta “Goda zīmi”, kā arī apbalvojumus iedzīvotājiem “Par pašaizliedzību”.

Diviem iedzīvotājiem no Alūksnes, Andrim Jerumam un Ingum Ozoliņam, tiks pasniegta Iekšlietu ministrijas apbalvojuma zīme „Par pašaizliedzību”. Šī gada 6.augustā VUGD saņēma izsaukumu uz Alūksnes ezeru, kur apgāzusies laiva ar četriem makšķerniekiem. Tā kā Ingus Ozoliņš un Andris Jerums atradās netālu esošajā laivā, un ne mirkli nevilcinoties steidzās palīgā ūdenī iekritušajiem cilvēkiem. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās, abiem drosmīgajiem vīriešiem izdevās no ūdens izglābt divus cilvēkus!  

Par pašaizliedzīgu rīcību, glābjot cilvēku dzīvību, Ilgonim Auseklim no Tukuma novada tiks pasniegta Iekšlietu ministrijas apbalvojuma zīme „Par pašaizliedzību”. Šī gada 12.aprīļa vakarā Tukuma novada Zentenes pagasta iedzīvotājs I.Auseklis, konstatēja, ka netālu esošo dzīvojamo māju bija pārņēmušas liesmas. Pēc ugunsdzēsēju glābēju izsaukšanas, viņš skrēja uz degošo dzīvojamo ēku, jo zināja, ka tajā atrodas cilvēks. Spēcīgi piedūmotajās telpās viņš sadzirdēja mājas saimnieci, kura vēl pūlējās saglābt arī mājas iedzīvi. I.Auseklim izdevās nama īpašnieci izvest no piedūmotās mājas! Neskatoties uz bīstamajiem apstākļiem, Ilgonis Auseklis, riskējot ar savu dzīvību un veselību, devās glābt nelaimē nonākušo cilvēku un izglāba viņa dzīvību!

Tiks apbalvots arī Alūksnes iedzīvotājs Aleksejs Zavadskis, kurš saņems Iekšlietu ministrijas apbalvojuma zīmi „Par pašaizliedzību” par pagājušā gada drosmīgo rīcību, glābjot cilvēka dzīvību. Pagājušā gada 21.novembra vakarā dzīvojamā mājā Alūksnē bija izcēlies ugunsgrēks. A.Zavadskis no savas dzīvesvietas blakus mājā pamanīja, ka no kaimiņu mājas logiem nāk dūmi. Neapjūkot šajā situācijā, viņš steidzās palīgā. Pirms VUGD ierašanās viņš pa durvīm iekļuva degošajā mājā un, neskatoties uz stipro piedūmojumu, atrada tur esošo sievieti, kuru iznesa no piedūmotās mājas. Pēc tam atgriezās mājā un iznesa arī otru mājas iedzīvotāju, kurš diemžēl jau bija bez dzīvības pazīmēm. Alekseja Zavadska varonīgās, pašaizliedzīgās un drosmīgās rīcības rezultātā tika izglābta cilvēka dzīvība!

Svinīgais apbalvošanas pasākums notiks Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas zālē (Ķengaraga ielā 3, Rīgā). Plašsaziņas līdzekļu pārstāvji laipni aicināti piedalīties pasākumā.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa