Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 18.jūlija plkst. 6.30 līdz 19.jūlija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 48 izsaukumus – 12 uz ugunsgrēku dzēšanu, 29 uz glābšanas darbiem un septiņus maldinājumus.

Plkst. 14.44 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Rojas novada Melnsilu, kur bija redzami dūmi. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka deg divstāvu dzīvojamā māja 60m2 platībā un izveidojies spēcīgs sadūmojums. Pirms VUGD ierašanās no ēkas evakuējās divi cilvēki. Plkst. 18.41 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 19.31 VUGD saņēma izsaukumu uz Baldones novada Baldones pagastu, kur neapsaimniekotā ēkā atradās apmēram 30 mucas ar nezināmas izcelsmes vielu un, iespējams, no vienas mucas bija notikusi noplūde. Ugunsdzēsēji glābēji norobežoja notikuma vietu un informēja Valsts vides dienestu. Notikuma vietā noplūde netika konstatēta. Plkst. 23.29 VUGD darbu uz vietas pabeidza un uz vietas palika Valsts policija, Valsts vides dienests un pašvaldības policija.

Naktī plkst. 3.12 tika saņemts izsaukums uz Nīcas novada Nīcas pagastu, kur dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks un redzamas liesmas. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ar atklātu liesmu deg divstāvu dzīvojamās mājas jumts 80m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas evakuējās divi cilvēki. Plkst. 6.00 ugunsgrēks tika likvidēts.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, sausā zāle, sadzīves tehnika, bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, divas vieglās automašīnas, dārza māja, saimniecības ēka ar mikroautobusu, trīs  neapsaimniekotas ēkas.

Vakardien ugunsdzēsēju glābēju palīdzībā bija nepieciešama arī Smiltenes novada Launkalnes pagastā, kur mežā bija apmaldījies cilvēks. Sākotnēji notikuma vietā tika izmantots ugunsdzēsības transporta skaņas signāls un uzturēti telefona sakari ar cilvēku, lai noskaidrotu viņa atrašanās vietu un to, vai viņš dzird skaņas signālus. Pēc tam notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji kopā ar Valsts policijas, Valsts meža dienesta un pašvaldības policijas pārstāvjiem pārmeklēja apkārtni un cilvēku atrada.

Lai došanās mežā nebeigtos ar apmaldīšanos, pamatīgu izbīli vai pat veselības un dzīvības apdraudējumu, VUGD aicina iedzīvotājus ņemt vērā vairākus drošības ieteikumus, kas pieejami šeit: www.vugd.gov.lv/lat/drosibas_padomi/atpusoties_pie_dabas/4826-ieteikumi-lai-neapmalditos-meza

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa