Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 26.februāra plkst. 6.30 līdz 27.februāra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 40 izsaukumus – 18 uz ugunsgrēku dzēšanu, tostarp septiņus uz kūlas ugunsgrēkiem, 11 uz glābšanas darbiem, bet 11 izsaukumi bija maldinājumi.

Vakardien plkst. 20.38 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Jēkabpili, kur dzīvojamā mājā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka no divstāvu dzīvojamās mājas nāk dūmi un iekšā atrodas cilvēki. Ugunsdzēsēji glābēji no sadūmotās ēkas izglāba divus cilvēkus, kuri bija cietuši un tika nodoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Plkst. 21.53 ugunsgrēks, kurā dega siena 1m2 platībā, tika likvidēts.

Šorīt plkst. 4.41 VUGD saņēma izsaukumu uz Daugavpili, kur dega dzīvojamā māja. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka vienstāvu dzīvojamā pa ieejas durvīm nāk liesmas un deg divas telpas ar koridori 25m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas saviem spēkiem evakuējās viens cilvēks, kurš bija cietis un vērsās pie NMPD mediķiem. Plkst. 6.48 ugunsgrēks tika likvidēts.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, kūla, sadzīves mantas, sodrēji ēkas dūmvadā, ventilācijas iekārta, vieglā automašīna un neapsaimniekota ēka.

Šogad ugunsgrēkos, saindējoties ar dūmiem, gūstot apdegumus vai citas traumas, cietuši jau 69 cilvēki. VUGD pieredze liecina, ka lielākoties mājokļos, kuros izceļas ugunsgrēki, dūmu detektori nav uzstādīti. Tomēr, ja mājoklī ir bijis dūmu detektors, nelaime ir pamanīta savlaicīgāk, kā arī cilvēks paspēj izglābties un operatīvāk izsaukt ugunsdzēsējus glābējus. Dūmu detektora cena ir vidēji 10 eiro, bet nelaimes brīdī tam, vai šī ierīce ir uzstādīta mājoklī vai nē, var būt pat cilvēka dzīvības cena. VUGD aicina ikvienu iedzīvotāju parūpēties par savu drošību un uzstādīt mājoklī vismaz vienu dūmu detektoru, kurš ugunsgrēka gadījumā ar skaļu un spalgu signālu brīdinās par izcēlušos nelaimi, tādejādi pievēršot ikviena tuvumā esošā cilvēka uzmanību un arī pamodinot aizmigušus cilvēkus.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa