Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 20.februāra plkst. 6.30 līdz 21.februāra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 66 izsaukumus – 17 uz ugunsgrēku dzēšanu un 40 uz glābšanas darbiem, bet deviņi izsaukumi bija maldinājumi.

Plkst. 21.32 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz kādu dzīvojamo māju Rīgā, kur bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties konstatēts, ka no divstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva nāk melni dūmi. Pirms VUGD ierašanās no ēkas evakuējās deviņi cilvēki, bet ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotās ēkas izglāba vienu cilvēku, kurš bija cietis un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Plkst. 23.26 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 22.39 VUGD saņēma izsaukumu uz Gaujas ielu Vangažos, kur ugunsgrēks bija izcēlies angāra tipa ēkā. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg angāra tipa ēka. Spēcīgā vēja un angāra siltumizolācijā izmantoto materiālu dēļ, liesmas strauji izplatījās un pastāvēja uguns izplatīšanās draudi uz blakus esošajiem angāriem. Ugunsgrēka dzēšanas darbus veica vairāk nekā 45 ugunsdzēsēji glābēji ar 14 specializētajām ugunsdzēsības automašīnām, kā arī tika piesaistīta Inčukalna brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība. Pēc vairāk nekā sešu stundu intensīva darba, šorīt plkst. 4.53 ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās šo paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku lokalizēt un tā degšanas platība bija 6000m2. Šobrīd ugunsgrēka likvidācijas darbi turpinās.

Plkst. 23.40 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz daudzstāvu dzīvojamo māju Rīgā, kur kāpņu telpā bija jūtams sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka vieno no ēkas dzīvokļiem deg sadzīves mantas 2m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no sadūmotā dzīvokļa izglāba vienu cilvēku, kurš bija cietis un tika nodots NMPD mediķiem, kā arī evakuēja četrus cilvēkus. Plkst. 00.25 ugunsgrēks tika likvidēts.

Šorīt plkst. 4.11 tika saņemts izsaukums uz Iecavas novadu, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamā mājā. Viens no pirmajiem notikuma vietā ieradās Iecavas posteņa vada komandiera vietnieks, kurš dzīvo netālu un kuram šonakt bija brīvdiena. Pamanot ugunsgrēka izcelšanos, viņš steidzās uz degošo māju, jo zināja, ka tā ir apdzīvota. Pie degošās ēkas viņš pamanīja cietušu cilvēku,  pārvietota viņu tālāk no liesmām un nodeva NMPD mediķiem. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg vienstāvu koka ēka 100m2 platībā un tai ir iebrucis jumts, kā arī saistībā ar spēcīgo vēju pastāvēja liesmu izplatīšanās draudi uz netālu esošo ēku. Plkst. 5.46 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika lokalizēts un šobrīd turpinās tā dzēšanas darbi.

Plkst. 4.50 VUGD saņēma izsaukumu uz Jūrmalu, kur bija izcēlies ugunsgrēks kādā dzīvojamā mājā. Jau ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji pa ēkas logu redzēja liesmas un konstatēja, ka 10m2 platībā deg siena un grīda. Pirms VUGD ierašanās no ēkas bija evakuējies viens cilvēks, kurš bija cietis un tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 6.54 ugunsgrēks tika likvidēts.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, elektrolīnijas vadi, zaru kaudze, sadzīves mantas un veļasmašīna, sodrēji 11 ēku dūmvados, bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, divas vieglās automašīnas, dzīvokļa siena, piebūves jumta konstrukcijas, dzīvokļa starpsiena, saimniecības ēka.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji saņēma 16 izsaukumus saistībā ar spēcīgā vēja radītajiem postījumiem. Principā visi izsaukumi bija par to, ka vējā nolauztie koki ir nokrituši uz ceļa braucamajām daļām un ir nepieciešams tos sazāģēt, lai atbrīvotu ceļu vai gājēju ietvi. Gandrīz visi izsaukumi bija saņemti Rīgā un Pierīgā, bet pāris izsaukumi bija arī Zemgalē un Vidzemē.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa