Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 7.janvāra plkst. 6.30 līdz 8.janvāra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 45 izsaukumus – 17 uz ugunsgrēkiem un 22 uz glābšanas darbiem, bet seši no izsaukumiem bija maldinājumi.

Plkst. 11.48 Tukuma un Kandavas ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz divstāvu dzīvojamo māju Tukuma novadā, kurā bija izcēlies ugunsgrēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg viens no divstāvu dzīvojamās mājas otrā stāva dzīvokļiem. No tā tika izglābts cilvēks, kurš bija cietis un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Līdztekus no sadūmotās ēkas tika izglābts suns. Degšanas platība bija 5m2. Notikuma vietā strādāja arī Jaunpils pašvaldības ugunsdzēsības komanda. Plkst. 13.36 dzēšanas darbi tika pabeigti.

Plkst. 14.03 VUGD saņēma izsaukumu uz Valkas novada Valkas pagastu, kur, saskaņā ar sākotnējo informāciju, divstāvu dzīvojamā mājā bija noticis sprādziens. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka visticamāk noticis gāzes sprādziens, jo gaisā bija jūtama gāzes smaka. No ēkas tika evakuēti seši cilvēki, no kuriem viens bija cietis un tika nodots NMPD mediķiem. Notikuma vietā bija bojāta ēkas starpsiena un ārsiena, tāpēc ugunsdzēsēji glābēji ierobežoja teritoriju. No ēkas tika iznesti gāzes baloni un piesaistīta pašvaldība cilvēku izmitināšanas jautājuma risināšanai. Plkst. 16.35 ugunsdzēsēji glābēji darbu notikuma vietā pabeidza.

Plkst. 17.19 tika saņemts izsaukums uz Dižozolu ielu Rīgā, kur no daudzstāvu dzīvojamās mājas augšējiem stāviem bija redzami dūmi un liesmas. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka vienā no ēkas dzīvokļiem uz palodzes bija atstāta degoša sveces, no kuras aizdegās logs un palodze 1m2 platībā. Ugunsgrēks tika likvidēts pirms VUGD ierašanās. Ik gadu no bez uzraudzības atstātas iedegtas sveces izceļas vairāki ugunsgrēki. VUGD atgādina, ka, dedzinot sveces, tās vienmēr jānovieto uz nedegošas virsmas nevis uz televizora vai aizkaru tuvumā, bet ejot laukā no telpas, sveces nedrīkst atstāt degot!

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, lifta elektromotors, meža zemsedze un kūdra, plīts, sodrēji 4 ēku dūmvados, bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens, sadzīves mantas un koka kāpnes, galds, četras vieglās automašīnas, katlu mājas jumts, dzīvokļa logs un palodze, šķūnis.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa