Jaunumi

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 10.decembra plkst. 6.30 līdz 11.decembra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 39 izsaukumus – 17 uz ugunsgrēku dzēšanu, 16 uz glābšanas darbiem, bet seši no izsaukumiem bija maldinājumi.

Plkst. 20.24 VUGD saņēma izsaukumu uz Kukšu ielu Rīgā, kur no divstāvu dzīvojamās mājas dzīvokļa nāca dūmi. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka dzīvoklī bija piededzis uz plīts atstāts ēdiens 0,1m2 platībā kā rezultātā izveidojies stiprs sadūmojums. Ugunsdzēsēji glābēji no sadūmotā dzīvokļa izglāba vienu cilvēku. Plkst. 20.50 ugunsgrēks tika likvidēts.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz kopumā trim izsaukumiem saistībā ar bez uzraudzības atstāta piedeguša ēdiena izraisītiem ugunsgrēkiem. Šie ugunsgrēki parasti ir platībā nelieli, tomēr to radītais piedūmojums var būtiski kaitēt mājokļa iemītnieku veselībai un pat dzīvībai. Pie tam nereti piedeguša ēdiena izraisītos ugunsgrēkos cietušos un izglābtos cilvēkus no traģēdijas šķir tikai kaimiņu un garāmgājēju modrība, kuri par redzētajiem dūmiem ziņo ugunsdzēsējiem glābējiem. VUGD aicina iedzīvotājus nepaļauties tikai uz līdzcilvēkiem, bet ierīkot savos mājokļos dūmu detektorus, kas ar skaņas signāla palīdzību laicīgi ziņos par mājās radušos sadūmojumu.

Plkst. 21.35 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Kandavas novadu, kur ugunsgrēks bija izcēlies kūts ēkā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka kūts ēka un tās piebūve deg ar atklātu liesmu un liesmas strauji izplatās. Pirms VUGD ierašanās iedzīvotāji no degošās ēkas evakuēja 36 liellopus. Veicot ugunsgrēka dzēšanas darbus, cieta viens ugunsdzēsējs glābējs, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem apskatei. Plkst. 00.08 izdevās šo paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku lokalizēt un tajā 250m2 platībā dega kūts ēka, tās piebūve, traktors un tehnoloģiskā iekārta. Ugunsgrēka dzēšanas darbos iesaistījās arī Zemītes brīvprātīgo ugunsdzēsēju komanda un tika iesaistīta īpašnieka traktortehnika. Plkst. 3.01 ugunsgrēks tika likvidēts un ugunsdzēsējiem glābējiem no liesmām izdevās nosargāt daļu no kūts ēkas un arī blakus esošo šķūni.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, elektrības skaitītājs, laternas staba apgaismes kupols, sadzīves mantas, meža zemsedze, elektrības stabs, kondicionieris, vieglā automašīna, saimniecības telpas ārsiena un siens, saimniecības ēka un tajā esošā malka, pirts, sodrēji ēkas dūmvadā un divos gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens.

Vakardien ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Ogri, kur kādā dīķī uz ledus atradās cilvēki. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka dīķī uz ledus atradās pieci zemledus makšķernieki, ar kuriem glābēji veica pārrunas par bīstamību šajā laikā atrasties uz ledus.

VUGD vērš uzmanību, ka ik gadu vairāki desmiti cilvēku ielūzt un noslīkst, jo atradušies uz ledus. Aicinām iedzīvotājus būt līdzatbildīgiem par savu drošību, izvērtēt pastāvošo bīstamību, jo atrašanās uz ledus, kurš ne vienmēr var noturēt cilvēka svaru, var apdraudēt cilvēka veselību un dzīvību!

Palīdzot bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem dzīvniekiem, ugunsdzēsēji glābēji Līvānos nogādāja krastā uz upes ledus un ūdens esošu suni, kurš saviem spēkiem nespēja tikt līdz krastam.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa