Jaunumi

Šodien, 1.oktobrī, tiek atzīmēta Starptautisko senioru diena, kuras ietvaros Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus parūpēties un atgādināt saviem vecākiem un vecvecākiem par drošību!

Ik gadu liela daļa no ugunsgrēkos bojā gājušiem un cietušajiem ir tieši seniori!

VUGD statistika liecina, ka šogad no 48 ugunsgrēkos bojāgājušajiem cilvēkiem, 41% jeb 20 bija vecumā virs 60 gadiem, savukārt aptuveni ceturtā daļa jeb 71 cilvēki no ugunsgrēkos cietušajiem ir vecumā virs 60 gadiem. Iesakām ar saviem vecākiem un vecvecākiem ne tikai pārrunāt vairākus ugunsdrošības jautājumus, bet arī pašiem izdarīt visu nepieciešamo, lai senioru mājoklī samazinātu ugunsgrēku izcelšanās iespējamību.

 

Apkures sezonai ir jāsagatavojas laikus!

Ik gadu, sākoties aukstam laikam, pieaug to ugunsgrēku skaits, kuru iespējamais iemesls ir saistīts ar apkures lietošanas izraisītām problēmām – neiztīrītiem dūmvadiem, bojātām apkures ierīcēm un nepareizu apkures ierīču lietošanu. Parūpējaties saviem tuviniekiem un, lai viņu mājoklī neizceltos postoši ugunsgrēki, atgādiniet, ka pirms apkures sezonas nepieciešams iztīrīt skursteni un pārbaudīt sildierīces, kā arī pastāstiet par pareizu apkures ierīču lietošanu.  Līdztekus senioriem noteikti ir jāatgādina, ka dedzinot sveces, tās vienmēr jānovieto uz nedegošas virsmas nevis uz televizora vai aizkaru tuvumā. Īpaši svarīgi uzsvērt, ka, aizejot gulēt vai izejot ārā no mājām, sveces nedrīkst atstāt degot!

 

Dūmu detektors ne tikai dzīvības glābējs, bet arī lieliska dāvana!

Bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens arī ir viens no iemesliem, kāpēc iet bojā vai cieš gados vecāki cilvēki. Pārrunājiet ar saviem vecākiem un vecvecākiem dažus drošības padomus, kas jāievēro darbojoties virtuvē – gatavot nevajadzētu, ja jūtas miegains vai lietoti medikamenti, kas padara cilvēku miegainu, kā arī to, ka, ja ēdiens ir uz plīts, tad to nevajadzētu atstāt bez uzraudzības, jo bieži vien cilvēki par to aizmirst, iesnaužas vai aizraujas ar citu nodarbi citā istabā. Ja tomēr gatavošanas laikā sanāk iziet, tad labs risinājums šādām situācijām ir laika taimeri vai atgādinājumi telefonā, kas atgādinās par ēdienu uz plīts.

Ja neesat vēl izdomājuši, kā apsveikt savus tuviniekus svētkos, tad norādām, ka laba dāvana svētkos ir dūmu detektors! Nereti ugunsgrēki izceļas cilvēku neuzmanības dēļ, tādēļ seniori novērtēs, ja viņu mājoklī tiks ierīkots dūmu detektors, kas ar spalgas skaņas palīdzību brīdinās, ja izcelsies ugunsgrēks. Aicinām dūmu detektoru ne tikai uzdāvināt, bet arī pašiem uzreiz uzstādīt, lai senioriem par to nebūtu jāsatraucas.

 

VUGD aicina iedzīvotājus regulāri atgādināt saviem vecākiem un vecvecākiem par dažādiem drošības jautājumiem un parūpēties, ka viņu mājokļos ir paveikti visi nepieciešamie ar ugunsdrošību saistītie pasākumi!

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa