Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 4.augusta plkst. 6.30 līdz 6.augusta plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 134 izsaukumus – 43 uz ugunsgrēku dzēšanu un 70 uz glābšanas darbiem, bet 21 no izsaukumiem bija maldinājumi.

Šonakt plkst. 1.34 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Vecpiebalgas novadu, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka deg vienstāvu dzīvojamā māja 150m2 platībā un tai ir iebrucis jumts. Ugunsgrēkā gāja bojā viens cilvēks. Ugunsgrēks likvidēts plkst. 6.33.

Aizvadītajās diennaktīs ugunsdzēsēji glābēji steidzās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, sausā zāle, siena kaudze, kūdra, kokmateriāli, skaidas, siena ruļļi, labības rugāji, elektrības stabs, elektrības sadales skapis, traktors, motorollers, vieglā automašīna, virtuves siena, divas dārza mājas, angārs, neapsaimniekota ēka un trīs gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens.

Brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji vairākkārt steidzās uz izsaukumiem saistībā ar slīkstošiem cilvēkiem.

Sestdien plkst. 14.26 tika saņemts izsaukums uz Lielupi Jūrmalā, kur kā informēja pieteicējs, pirms vairāk kā stundas peldēties bija devies cilvēks, bet ārā nebija iznācis. Ugunsdzēsēji glābēji ar laivu pārbaudīja ūdens akvatoriju un tikmēr arī vietējais iedzīvotājs pārmeklēja ūdenstilpni – apmēram 20 metrus no upes krasta, noslīkušais cilvēks tika atrasts.

Plkst. 17.50 VUGD steidzās uz peldvietu Jēkabpilī, kur Daugavā slīka cilvēks. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji izmantoja glābšanas dēli, lai nokļūtu līdz vietai, kur pēdējo reizi bija redzēts cilvēks – glābēji noslīkušo cilvēku atrada, nogādāja krastā, kur Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi konstatēja viņa nāvi.

Plkst. 19.45 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Babītes novada Salas pagastu, kur ūdens karjerā bija peldējies cilvēks, bet vairs nebija redzams. Pārmeklējot ūdenstilpni, ūdenslīdēji trīs metrus no krasta četru metru dziļumā atrada noslīkušo cilvēku.

Savukārt naktī plkst. 2.30 tika saņemts izsaukums par to, ka cilvēks bija makšķerējis Lielupē Jūrmalā un iekritis ūdenī. Ūdenslīdējiem pārmeklējot pieteicēja norādīto vietu, trīs metru dziļumā noslīkušais cilvēks tika atrasts.

Svētdien plkst. 14.22 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Aizkraukles novada Aizkraukles pagastu, kur peldēt devies cilvēks, bet nav atgriezies. Ar laivu pārmeklējot vietu, kur cilvēks devies peldēt, glābēji noslīkušo cilvēku atrada, nogādāja krastā, kur NMPD mediķi konstatēja viņa nāvi.

Plkst. 15.06 saņemts izsaukums uz Ērgļu novada Ērgļu pagastu, kur peldēt devies cilvēks un pazudis zem ūdens un pēc aculiecinieku teiktā tur atrodas jau piecas minūtes. Notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji apsekoja ūdenstilpi un atrada noslīkušo cilvēku, kur NMPD mediķi konstatēja viņa nāvi.

Līdztekus sestdien ugunsdzēsēji glābēji Rīgā no ūdens izcēla divus noslīkušus cilvēkus, kurus nodeva Valsts policijas darbiniekiem.

Ugunsdzēsēji glābēji konstatē, ka noslīkušo cilvēku skaits ir tieši atkarīgs no laikapstākļiem – jo karstākas un saulainākas dienas, jo vairāk cilvēki neapdomīgi dodas peldēties un pēc tam tās jau ir traģiskas sekas. Šogad četros siltajos mēnešos no ūdenstilpnēm izcelti 65 noslīkuši cilvēki. VUGD aicina, atpūšoties pie ūdens un dodoties peldēties, neaizmirt par drošību – nepeldieties alkohola reibumā un nerīkojieties pārdroši, piemēram, neleciet ūdenī nepārbaudītās vietās un necentieties pierādīt savas spējas aizpeldēt tālāk par citiem! Gadījumā, ja redzat, ka cilvēks slīkst, nekavējoties zvaniet 112!

Palīdzot bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem dzīvniekiem, brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji Jasmuižas ielā Rīgā, Dundagas ielā Jūrmalā,  Kāpu prospektā Rīgā un Aglonas ielā Rīgā no kokiem nocēla kaķus, Ilūkstes novada Eglaines pagastā un Ebelmuižas ielā Rīgā atbrīvoja ventilācijas šahtā iestrēgušus putnus, Tērbatas ielā Rīgā notvēra kafejnīcā ielidojušu putnu un palaida brīvībā, Dzirnavu ielā Jūrmalā no akas izcēla suni, Bāriņu ielā Rīgā atbrīvoja neapsaimniekotā ēkā iestrēgušu putnu, bet Rūpnīcas ielā Rēzeknē no divstāvu ēkas jumta nocēla kaķi, kas saviem spēkiem nespēja nokļūt lejā.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa