Jaunumi

(07.08.2018.) Vakardien izvērtējot situāciju ugunsgrēka vietā Talsu novada Valdgales pagastā un Ventspils novada Puzes pagastā, tika konstatēts, ka ugunsgrēka aktīvā fāze ir noslēgusies – ugunsdzēsēju glābēju noteiktā perimetra iekšpusē nenotiek gruzdēšana, neveidojas sadūmojums, kā arī nepastāv tieša ugunsgrēka bīstamo faktoru ietekme uz iedzīvotājiem. 

Šī kūdras un meža ugunsgrēka dzēšanas darbi bija grūti un ilgi, tomēr šobrīd resursu iesaiste ugunsgrēka vietas uzraudzībā nav nepieciešama tik liela, tāpēc notikuma vietas kontrole tiek nodota Valsts meža dienesta pārziņā.    VUGD pateicas par sadarbību ikvienam, kurš iesaistījās ugunsgrēka dzēšanā!

(01.08.2018. plkst. 9.25) Pēdējo divu dienu spēcīgais lietus ir sniedzis vērā ņemamu atspaidu dzēšanas darbos, jo ir samitrināta augsne un vairākās vietās tas nav ļāvis turpināties gruzdēšanai. 

 

Veicot teritorijas apsekošanu ar Valsts robežsardzes helikopteru, redzams, ka perimetra centrā vēl atsevišķās vietās notiek gruzdēšana. 

(31.07.2018. plkst. 16.20) Šo pēcpusdien Valdgales pagastā un Ventspils novada Puzes pagastā ugunsgrēka dzēšanas darbu vietā līst lietus! 

(31.07.2018. plkst. 8.55) Ņemot vērā to, ka ugunsgrēka vietā Talsu novada Valdgales pagastā nenotiek degšana ar atklātu liesmu, bet atsevišķās vietās turpinās tikai gruzdēšana, nav nepieciešams ugunsgrēka dzēšanai no gaisa izmantot trīs helikopterus. Tāpēc tiek samazināts dzēšanas atbalsts no gaisa un Baltkrievijas helikopters šodien atgriezīsies Baltkrievijā. Dzēšanas darbus turpinās Latvijas NBS un Lietuvas NBS helikopters.

(31.07.2018. plkst. 7.45) Pēc lietus, gaisam kļūstot mitrākam un zemei salīstot, ugunsgrēka dzēšanas darbu vietā degšana ar atklātu liesmu netika novērota, tomēr atsevišķās vietās iekšpus perimetra notiek gruzdēšana un ir sadūmojums. 

(30.07.2018. plkst. 15.45) Šobrīd vairākās ugunsgrēka dzēšanas darbu vietās Talsu novada Valdgales pagastā un Ventspils novada Puzes pagastā līst stiprs lietus. 

(30.07.2018. plkst. 10.00) Vakardien gandrīz divas stundas nolijušais lietus ugunsgrēka dzēšanas darbu vietā deva nelielu atspaidu dzēšanas darbos. Nakts laikā joprojām dažviet notika gruzdēšana, bet degšana ar atklātu liesmu nav novērota.

(29.07.2018. plkst. 17.45) Nesen dažās ugunsgrēka dzēšanas darbu vietās Talsu novada Valdgales pagastā un Ventspils novada Puzes pagastā sāka līt neliels lietus, bet tas nav visur, jo ir vietas, kur lietus vēl nav lijis.

(29.07.2018. plkst. 10.00) Šonakt ugunsgrēka dzēšanas vietā joprojām bija gruzdēšana, bet ar atklātu liesmu degšanas nebija. 

(28.07.2018. plkst. 17.00) Meža un kūdras ugunsgrēka dzēšanas darbi ir bīstami, jo kūdra gruzd un deg dziļumā, tādējādi, veidojot tukšumus ar cietu virsmu, kas vizuāli nav redzami, bet uz tām uzkāpjot, cilvēki vai tehnika var iekrist. Šodien, veicot ugunsgrēka dzēšanas darbus, cieta viens ugunsdzēsējs glābējs, kurš ar vienu kāju šādā tukšumā iegrima. Glābējs tika nodots NMPD mediķiem un nogādāts slimnīcā tālākai apskatei. 

Atgādinām iedzīvotājiem, ka ugunsgrēka dzēšanas darbu vietā atrasties ir bīstami, tāpēc aicinām netuvoties ugunsgrēkam.    (28.07.2018. plkst. 9.15) Šonakt ugunsgrēka dzēšanas vietā pāris vietās degšana notika ar atklātu liesmu, kā arī daudzviet bija gruzdēšana, bet tas notika iekšpus perimetra. Līdzīgi kā iepriekšējās diennaktīs, šodien dzēšanas darbi tiks turpināti no gaisa un uz zemes.

(27.07.2018. plkst. 17.50) Ugunsgrēka dzēšanas darbi tiek turpināti gan no zemes, gan no gaisa, iesaistot trīs helikopterus. Ņemot vērā, ka ugunsgrēka dzēšanas darbu vietā pastāv liela bīstamība saistībā ar krītošajiem kokiem un izdegušajām kūdras bedrēm, ugunsdzēsēji glābēji turpina sargāt noteikto perimetru, lai nepieļautu tālāku ugunsgrēka izplatību, bet dzēšanas darbus iekšpus perimetra veic helikopteri. 

(27.07.2018. plkst. 6.30) Šonakt ugunsdzēsēji glābēji turpināja ugunsgrēka dzēšanas darbus Talsu novadā, kur daudzviet, iekšpus perimetra, joprojām notiek gruzdēšana, bet atsevišķās vietās notiek degšana ar atklātu liesmu. Šodien darbs tiek turpināts un no augšas dzēšanu veiks arī trīs helikopteri – viens no Latvijas NBS, viens no Lietuvas NBS un viens no Baltkrievijas.

(26.07.2018. plkst. 17.40) Informējam, ka saistībā ar ugunsgrēka dzēšanas darbiem, aizliegums izmantot dronus un citus gaisa kuģus ir pagarināts līdz 10.augustam. Sīkāka informācija ar aizlieguma koordinātēm pieejama šeit.

(26.07.2018. plkst. 11.40) Kā zināms, ugunsdzēsēji glābēji ar citiem iesaistītajiem veic Talsu novada kūdras un meža ugunsgrēka dzēšanas darbus un tajos būtisku ieguldījumu sniedz helikopteri, kuri nodrošina dzēšanu no augšas. Jau kopš aizvadītās trešdienas dzēšanas darbos iesaistījās divi Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) helikopteri un viens Lietuvas NBS helikopters. Tomēr, ņemot vērā, ka veicot noteiktas lidojuma stundas, helikopteriem ir jāveic tehniskā apkope, kuras laikā tie nevar iesaistīties dzēšanas darbos, šīs nedēļas sākumā tika lūgta starptautiskā palīdzība citām valstīm.

Atsaucoties uz Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības vienošanos par sadarbību katastrofu, dabas stihiju, citu ārkārtēju situāciju novēršanā, kā arī to seku likvidēšanā, šo otrdien Latvija nosūtīja starptautiskās palīdzības pieprasījuma lūgumu iesaistīties ugunsgrēka dzēšanas darbos. Šodien no Baltkrievijas izlidoja helikopters, kurš dosies uz Talsu novadu, lai iesaistītos ugunsgrēka dzēšanas darbus no augšas.

Šobrīd ugunsgrēka dzēšanas un glābšanas darbos iesaistās divi helikopteri – viens no Latvijas un viens Lietuvas.

Līdztekus pirmdien Ministru kabineta ārkārtas sēdē tika pieņemts lēmums iedarbināt Civilās aizsardzības mehānismu, lai lūgtu palīdzību ugunsgrēka dzēšanas darbos no augšas citām. Eiropas Savienības Ārkārtējo situāciju reaģēšanas un koordinēšanas centru šis lūgums tika nosūtīts dalībvalstīm un tika saņemts starptautiskās palīdzības piedāvājums no vienas Vācu privātas kompānijas, kura piedāvā savus helikopterus.

Pie tam lūgums pēc palīdzības tika izteikts arī NATO dalībvalstīm un partnervalstīm caur Eiroatlantijas katastrofu reaģēšanas un koordinēšanas centru, kas apzināja potenciāli pieejamos resursus.    Pamatojoties uz atbildīgo dienestu situācijas novērtējumu notikuma vietā, tika pieņemts lēmums mainīt statusu no starptautisko resursu pieprasīšanas uz situācijas monitoringu. Tas nozīmē, ka iespējamie palīdzības sniedzēji ir apzināti un informēti par šā brīža situāciju notikuma vietā, kur viņu resursi šobrīd nav nepieciešami. Tomēr, situācijai mainoties, viņi joprojām ir gatavi nekavējoties nākt palīgā ugunsgrēka dzēšanas darbos Talsu novadā.   VUGD un citi iesaistītie dienesti no savas puses augsti novērtē citu valstu gatavību iesaistīties ugunsgrēka dzēšanas darbos!

(26.07.2018. plkst. 7.40) Kā zināms, ugunsdzēsēji glābēji jau vairākas dienas notur degšanu iekšpus izveidotā perimetra. Šonakt degšana notikuma vietā ar atklātu liesmu nebija, bet joprojām notika gruzdēšana šī noteiktā perimetra iekšpusē. No rīta ir konstatētas atsevišķas vietas, kur no gruzdēšanas atsākās degšana ar atklātu liesmu perimetra iekšpusē. Tāpat kā aizvadītajās diennaktīs, šodien ugunsdzēsēji glābēji kopā ar citiem iesaistītajiem turpina ugunsgrēka dzēšanas darbus.

Vakardien vakarā dzēšanas darbus no augšas līdz tumsas iestāšanai veica NBS helikopters un šorīt agri no rīta helikopters dzēšanas darbus atsāka. 

(25.07.2018. plkst. 16.15) Saistībā ar plašo kūdras un meža ugunsgrēku Talsu novada Valdgales pagastā, 23.jūlijā tika sasaukta Ministru kabineta ārkārtas sēde, kurā tika pieņemts lēmums lūgt starptautisko palīdzību.

Ir saņemts starptautiskās palīdzības piedāvājums no vienas Vācu privātas kompānijas, kura piedāvā savus helikopterus. Šobrīd tiek izvērtēta minētā piedāvājuma tehniskie parametri un tiks lemts par šī izteiktā piedāvājuma izmantošanu.

Kā zināms, 24.jūlijā Ministru kabineta sēdē nolemts, ka starptautiskā palīdzība tiks lūgta arī Baltkrievijai un šobrīd noris organizatoriskais darbs un formalitāšu kārtošana, lai helikopters no Baltkrievijas varētu iesaistīties ugunsgrēka dzēšanas darbos no augšas.

(25.07.2018. plkst. 15.50) Lai gan šodien ugunsgrēka dzēšanas darbu vietā ir neliels vējš, tomēr degšana ar atklātu liesmu nenotiek, bet notiek gruzdēšana. Ugunsdzēsēji glābēji kopā ar pārējiem iesaistītajiem turpina ugunsgrēka dzēšanas darbus. 

(25.07.2018. plkst. 8.00) Jau astoto dienu ugunsdzēsēji glābēji kopā ar citiem iesaistītajiem dzēš paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku Talsu novadā, kurā deg kūdra un mežs. Šonakt, pastāvot mitrumam un bezvējam, nenotika intensīva degšana, bet tikai gruzdēšana atsevišķās vietās pa perimetru.

Tomēr līdzīgi kā iepriekšējās dienās, arī šodien lielu lomu spēlēs laikapstākļi – vai ar vēju gruzdošās vietas atkal uzliesmos, vai nē.

Bet joprojām aicinām iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēka vietai un arī neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums, jo tas var būt bīstami.

(24.07.2018. plkst.17.30) Šo pēcpusdien ugunsgrēka dzēšanas vietā 56 minūtes lija lietus, kas ir neliels atspaids ugunsgrēka dzēšanas darbos. 

(24.07.2018. plkst.13.57) Ministru kabinets atbalstīja Iekšlietu ministrijas pieprasījumu par finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", lai segtu izdevumus, kas saistīti ar starptautiskās palīdzības saņemšanu no Baltkrievijas Republikas.

(24.07.2018. plkst.12.30) 23. jūlijā Krīzes padomes sēdē klātesošie runāja par situāciju ugunsgrēkā, tā attīstību un dzēšanas gaitu, izvērtēja nepieciešamību piesaistīt papildu resursus ugunsgrēka dzēšanas darbiem, un uzklausīja informāciju par veiktajiem gaisa piesārņojuma mērījumiem apkārtējās pilsētās. Lai nodrošinātu nepārtrauktu meža un kūdras ugunsgrēka dzēšanu Valdgales pagastā, sēdes dalībnieki vienojās sasaukt Ministru kabineta ārkārtas sēdi, kurā tika pieņemts lēmums lūgt starptautisko palīdzību.

Šodien, 24. jūlijā, Ministru kabineta sēdē tika nolemts, ka starptautiskā palīdzība tiks lūgta arī Baltkrievijai. Video ar iekšlietu ministra Riharda Kozlovska skaidrojumu. 

(24.07.2018. plkst. 8.30) Gandrīz nedēļu ugunsdzēsēji glābēji turpina dzēst ugunsgrēku Talsu novada Valdgales pagastā, kur deg kūdra un mežs. Darbs uz vietas turpinās un ugunsdzēsēji glābēji kopā ar citiem iesaistītajiem strādā, lai nepieļautu liesmu tālāko izplatību.

(23.07.2018. plkst. 23.30) Lai nodrošinātu nepārtrauktu meža un kūdras ugunsgrēka dzēšanu no gaisa Valdgales pagastā, šodien Valsts ugunsdzēsība un glābšanas dienests ir ievietojis Kopējā ārkārtas situāciju komunikācijas un informācijas sistēmā lūgumu pēc trīs helikopteriem.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis tūlīt pēc ārkārtas valdības sēdes, kurā tika pieņemts lēmums lūgt starptautisko palīdzību kūdras un meža ugunsgrēka dzēšanai, atkārtoti ir devies uz Talsu novada Valdagales pagastu, lai kopā ar VUGD priekšnieku Oskaru Āboliņu novērtētu aktuālo situāciju un apsekotu degošo teritoriju un perimetru.

Novērtējot aktuālo situāciju ugunsgrēka vietā, iekšlietu ministrs R.Kozlovskis un VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš guva pārliecību, ka joprojām neskatoties uz degšanas turpināšanos atsevišķos teritorijas posmos, uguns nav izplatījies ārpus izveidotā drošības perimetra. VUGD veicis amatpersonu nomaiņu. Jaunā maiņa turpinās drošības perimetra aizsardzību līdz nomaiņai nākamās dienas rītā. 

(23.07.2018. plkst.16.20) Informācija par gaisa piesārņojumu saistībā ar ugunsgrēku Talsu novada Valdgales pagastā pieejama Veselības inspekcijas tīmekļa vietnē: http://www.vi.gov.lv/lv/sakums/aktuali/this-just-in-2018/veiktas-gaisa-kvalitates-analizes-ziemelkurzeme

(23.07.2018. plkst.16.20) Video no preses konference, kas notika pēc Krīzes vadības padomes ārkārtas sēdes: https://www.youtube.com/watch?v=DInLzMwciLA

(23.07.2018. plkst. 9.20) Lai izvērtētu ar Talsu novada Valdgales pagastā izcēlušā ugunsgrēka saistītos aktuālos jautājumus, šodien plkst. 12.00 tiek sasaukta Krīzes vadības padomes (KVP) ārkārtas sēde.

KVP ārkārtas sēdē klātesošie tiks iepazīstināti ar situāciju ugunsgrēkā, tā attīstību un dzēšanas gaitu, izvērtēta nepieciešamība piesaistīt papildu resursus ugunsgrēka dzēšanas darbiem, un uzklausīta informācija par vakardien veiktajiem gaisa piesārņojuma mērījumiem apkārtējās pilsētās.

(23.07.2018. plkst. 7.00) Jau sesto dienu ugunsdzēsēji glābēji kopā ar citiem iesaistītajiem dzēš paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku Talsu novadā, kurā lielā platībā deg kūdra un mežs.

Līdzīgi kā iepriekšējās diennaktis, arī šonakt ugunsgrēka dzēšanas darbos iesaistītie cilvēki uz vietas strādāja, lai nepieļautu liesmu izplatību un dzēstu gruzdošās vietas. Daudzviet notiek gruzdēšana, bet ir vairākas vietas, kur degšana notiek ar atklātu liesmu, bet tas ir perimetra iekšpusē. Skaidrojam, ka ugunsdzēsēji glābēji jau vairākas dienas notur liesmas iekšpus izveidotā perimetrs. Pēc kartēm ir redzams, ka dažviet liesmas bija izplatījušās līdz šī noteiktā perimetra malai, bet glābēji šo uguns fronti ir noturējuši un nepalaiduši tālāk.    Paldies visiem iesaistītajiem, kuri strādā notikuma vietā – gan operatīvajiem dienestiem, gan arī iedzīvotājiem un pašvaldībai. Bet kā jau esam minējuši, darbs ir grūts un būs ilgs – tas saistāms ar kūdras ugunsgrēku specifiku – kūdra deg un gruzd uz iekšpusi, bet mežā liesmas var strauji izplatīties pa sausajiem kokiem, tā zariem un meža zemsedzi.   Kā zināms, plašā reģionā ir jūtams sadūmojums un dūmu smaka no šī ugunsgrēka. Līdztekus vakardien veikts gaisa piesārņojuma pārbaudes apkārtējās pilsētās Kurzemē, lai pārliecinātos par gaisa piesārņojuma līmeni. Visticamāk, ka šodien būs zināmi rezultāti tālāk jau sniegta informācija iedzīvotājiem.    Bet joprojām aicinām iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēka vietai un arī neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums, jo tas var būt bīstami. Ja jūtat dūmu smaku savu māju apkārtnē, aizvērt logus un durvis, bet veselības sūdzību gadījumā konsultējieties ar mediķiem.   (22.07.2018. plkst. 18.00) Jau vairāk kā 120 stundas ugunsdzēsēji glābēji kopā ar citiem iesaistītajiem dzēš paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku Talsu novadā, kurā lielā platībā deg kūdra un mežs.

Jau vairākkārt esam teikuši, ka darbs ir grūts un būs ilgs – tas saistāms ar kūdras ugunsgrēku specifiku – kūdra deg un gruzd uz iekšpusi, bet mežā liesmas var strauji izplatīties pa sausajiem kokiem, tā zariem un meža zemsedzi.

Līdzīgi kā iepriekšējās diennaktis, arī šodien ugunsgrēka dzēšanas darbos iesaistītie cilvēki uz vietas strādāja, lai nepieļautu liesmu izplatību un dzēstu gruzdošās vietas. Šodien laikapstākļi ugunsgrēka vietā nav bijuši labvēlīgi dzēšanas darbiem, jo ar vēju joprojām ir vietas, kur liesmas izplatās. Tomēr vēršam uzmanību, ka ugunsdzēsēji glābēji joprojām notur degšanu iekšējā perimetrā – liesmas izplatās iekšpusē, nevis uz āru.

Kā zināms, plašā reģionā ir jūtams sadūmojums un dūmu smaka no šī ugunsgrēka. Līdztekus tiek veikts gaisa piesārņojuma pārbaudes apkārtējās pilsētās Kurzemē, lai pārliecinātos par gaisa piesārņojuma līmeni. Tiklīdz būs zināmi rezultāti, sadarbībā ar Veselības inspekciju, tiks tālāk jau sniegta informācija iedzīvotājiem.    Bet joprojām aicinām iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēka vietai un arī neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums, jo tas var būt bīstami. Ja jūtat dūmu smaku savu māju apkārtnē, aizvērt logus un durvis, bet veselības sūdzību gadījumā konsultējieties ar mediķiem.   (22.07.2018. plkst. 10.00) Jau vairāk kā 110 stundas ugunsdzēsēji glābēji dzēš paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku Talsu novadā, kurā lielā platībā deg kūdra un mežs.   Jau vairākkārt skaidrojām šī kūdras ugunsgrēka specifiku - kūdra gruzd un deg dziļumā, bet vietām uzpūšot vējam, gruzdošās vietas uzliesmo un deg ar atklātu liesmu. Ugunsgrēks deg lielā platībā un ugunsdzēsēju glābēju resursi izvietoti tā, lai nepieļautu liesmu tālāko izplatību un veiktu dzēšanas darbu pa perimetru uz ugunsgrēka centru.   Liels atbalsts ugunsgrēka dzēšanas darbos ir ne tikai citu operatīvo dienestu palīdzība dzēšanā no zemes un no gaisa, kā arī izlūkošanā, bet arī privātpersonas un uzņēmēji, kuri palīdz uz vietas, piemēram, ar traktoriem pievedot ūdeni dzēšanai.     Līdzīgi kā iepriekšējās dienās, arī šodien ar helikopteriem tiks veikta ugunsgrēka dzēšana no augšas   Joprojām aicinām iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēka vietai un arī neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums, kā arī gadījumā, ja dūmu smaka jūtama māju apkārtnē, aizvērt logus un durvis! Ja saistībā ar dūmiem ir kādas sūdzības par veselību, aicinām konsultēties ar  mediķiem – 113 vai 66016001.   (21.07.2018. plkst. 8.40) Jau vairāk nekā 85 stundas ugunsdzēsēji glābēji dzēš paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku Talsu novadā, kurā lielā platībā deg kūdra un mežs. Arī šonakt, visas nakts garumā intensīvi tika turpināti ugunsgrēka dzēšanas darbi, lai ugunsgrēka izplatība tiktu pilnībā ierobežota.  Šodien dzēšanas darbos iesaistīsies arī NBS helikopters, lai veiktu ugusngrēka dzēšanas darbus no augšas. Kā arī tiek izmantota Valsts robežsardzes palīdzība – ar viņu helikopteru tiek apsekota teritorija no gaisa un tas palīdz novērot ugunsgrēka izplatības virzību un precīzāk plānot dzēšanai nepieciešamos resursus.   Skaidrojam, ka šī ugunsgrēka dzēšanas darbi būs ilgstoši, jo kūdras ugunsgrēka specifika ir tāda, ka kūdra gruzd un deg dziļumā, turklāt liela platībā. Līdz ar to plašā reģionā ir jūtams sadūmojums, kā arī deguma smaka. Joprojām aicinām iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēka vietai un arī neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums, kā arī gadījumā, ja dūmu smaka jūtama māju apkārtnē, aizvērt logus un durvis!   Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests informē: ja esat ugunsgrēka tuvumā Tukuma novadā un esat saelpojies dūmus, veselības sūdzību gadījumā konsultējieties ar mediķiem – 113 vai 66016001.  

(20.07.2018. plkst.18.30) Lai sekmīgi cīnītos ar kūdras un meža ugunsgrēka likvidēšanu Talsu novadā, tiek izmantoti dažādi resursi. Šodien VUGD palielināja ugunsgrēka dzēšanā iesaistīto ugunsdzēsēju glābēju skaitu no 60 uz 90. Notikuma vietā strādā ugunsdzēsības  autocisternas un cita speciālā tehnika (sūkņi, kvadricikli utt.), kā arī ir izviltas kopsummā gandrīz 10 kilometri šļūteņu līniju ūdenspadeves nodrošināšanai. 

Būtisku ieguldījumu ugunsgrēka dzēšanas darbos sniedz Valsts robežsardzes helikopters, ar kuru vairākkārt tiek apsekota teritorija no gaisa un tas palīdz novērot ugunsgrēka izplatības virzību un precīzāk plānot dzēšanai nepieciešamos resursus.

Līdztekus ugunsgrēka dzēšanu no gaisa palīdz veikt NBS helikopteri un viens helikopters no Lietuvas. Arī Latvijas valsts meži palīdz ugunsgrēka dzēšanas darbos, veidojot stigas ar speciālo meža tehniku. Darbos iesaistīts arī Valsts mežu dienests, gan meža ugunsgrēku dzēšanai paredzēto tehniku, gan iesaistot savus darbiniekus, gan konsultējot par meža apvidus īpatnībām, kas jāņem vērā dzēšot ugunsgrēku.

Vairākas privātpersonas un uzņēmēji ir palīdzējuši ar tehnisko nodrošinājumu, piemēram, piegādājot lielgabarīta sūkni ar 400m šļūteņu līniju, kā arī ūdensvedējus, traktorus un meža tehniku.

Vairākas privātpersonas ir piedāvājušas savu palīdzību ugunsgrēka dzēšanā. Patlaban tā netiek izmantota, jo situācija notikuma vietā ir sarežģīta un cilvēkiem bez ekipējuma un zināšanām ugunsgrēku dzēšanā ir bīstama.

Paldies, ikvienam, kas strādā notikuma vietā, kas iesaistās un piedāvā palīdzību! Zinām, ka kopīgiem spēkiem mums izdosies uzvarēt cīņā ar ugunsnelaimi Talsu novadā.

Šeit pieejami foto no ugunsgrēka dzēšanas darbiem un notikuma vietas: https://failiem.lv/u/83tbc9up#_ www.vugd.gov.lv/lat/aktualitates/Fotogalerija/414-ugunsgreka-dzesanas-darbi-talsu-novada-valdgales-pagasta/

Foto autors: Artūrs Andrejs Blomkalns, Valsts policija

(20.07.2018. plkst.11.30) Aizvadītajās vairāk nekā 60 stundās norisinājās ne tikai ugunsgrēka dzēšana, bet arī tika organizēta tā turpmākās izplatības ierobežošana. Ap degošo teritoriju tika veidots perimetrs, lai no tā, virzītos uz teritorijas iekšpusi, ierobežotu ugunsgrēku perimetra centrā un, pakāpeniski samazinot degšanas platību, to likvidētu. Līdz ar to ir uzsākts intensīvs ugunsgrēka ierobežošanas posms, kas prasa daudz cilvēkresursu, tādēļ VUGD palielina ugunsdzēsēju glābēju skaitu notikuma vietā no 60 uz 90.

(20.07.2018. plkst.08:00) Jau vairāk nekā 60 stundas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) ugunsdzēsēji glābēji turpina plašā ugunsgrēka dzēšanas darbus, kas otrdien pēcpusdienā izcēlās Talsu novada Valdgales pagastā. Šajā ugunsgrēkā lielā platībā platībā deg kūdra un arī blakus esošais mežs.

Aicinām ņemt vērā to, ka šī ugunsgrēka dzēšanas darbi būs ilgstoši, jo kūdras ugunsgrēka specifika ir tāda, ka kūdra gruzd un deg dziļumā, turklāt liela platībā. Līdz ar to plašā reģionā būs jūtams sadūmojums, kā arī deguma smaka.

Aicinām iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēka vietai un arī neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums, kā arī gadījumā, ja dūmu smaka jūtama māju apkārtnē, aizvērt logus un durvis! 

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests informē: ja esat ugunsgrēka tuvumā Valdgales pagastā un esat saelpojies dūmus, veselības sūdzību gadījumā konsultējieties ar mediķiem – 113 vai 66016001.

(20.07.2018.)

Resursu ziņā palīdzība šobrīd nav nepieciešama. Notikuma vietā šobrīd strādā vairāk nekā 60 ugunsdzēsēji glābēji, bet šodien resursi tiks palielināti un dzēšanas darbus veiks 90 ugunsdzēsēji glābēji. VUGD resursi tiek plānoti un piesaistīti tā, lai nemazinātu dienesta reaģēšanas spējas arī citos reģionos. Savukārt, ja būs nepieciešama papildu palīdzība, tā tiks lūgta.

Ņemot vērā to, ka mežu ugunsgrēki ir ļoti neprognozējami un bīstami – atgādinām iedzīvotājiem neriskēt ar savu veselību un netuvoties ugungrēka dzēšanas darbu vietām un izvairīties no piedūmotajām vietām. 

(Apkopotā informācija no 17.07. līdz 19.07.2018.)

Ņemot vērā lielo sausumu, kā arī šonedēļ esošo palielo vēju, liesmas no ugunsgrēka turpina izplatīties.  VUGD, Valsts meža dienests veica abu ugunsgrēku dzēšanas darbus, kā arī tika iesaistīta vietējā uzņēmuma tehnika un NBS helikopteri ar ūdens maisu, kā arī zemessardze. Kopš trešdienas ugunsgrēka dzēšanas darbos iesaistās arī Lietuvas bruņoto spēku helikopters, kurš palīdz veikt ugunsgrēka dzēšanas darbus no augšas. 

Saistībā ar spēcīgo vēju un ņemot vērā ugunsdzēsēju glābēju drošību, kūdras ugunsgrēka dzēšanas darbi trešdien uz laiku tika apturēti, bet jau ap plkst.16.20 ugunsgrēka dzešanas darbi tika atsākti. 

Naktī uz ceturtdienu ugunsdzēsēji glābēji turpināja ugunsgrēka dzēšanas darbus un ugunsgrēka izplatība vairākās vietās ir daļēji ierobežota un intensīvi tiek turpināts darbs lai ugunsgrēka izplatību ierobežotu pilnībā, jo joprojām ir vietas, kur liesmas izplatās. Naktī ik pa laikam degšana notika gan ar atklātu liesmu un intensīvu degšanu, gan vietām tikai ar gruzdēšanu. Ugunsdzēsēju glābēju tehnika ir izvietota principā visapkārt perimetram, lai nepieļautu ugunsgrēka tālāko izplatību. 

Naktī uz piektdienu glābēji turpināja cīnīties ar liesmām, lai nepieļautu to tālāko izplatību. Degšana joprojām vietām notiek ar atklātu liesmu, bet citviet ar gruzdēšanu.

Veicot šī ugunsgrēka dzēšanas un glābšanas darbus, ugunsdzēsējiem glābējiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem, jo pastāvot spēcīgam piedūmojumam un vējam, kas nemitīgi maina virzienu, ir jāveic ugunsgrēka dzēšanas darbi, līdztekus neaizmirstot arī par savu drošību. Notikuma vietā vairāk nekā 50 ugunsdzēsēji glābēji strādā, lai liesmas ierobežotu un kūdras ugunsgrēku nodzēstu.

Trešdien vakarā, veicot ugunsgrēka dzēšanas darbus Talsu novada Valdgales ugunsgrēkā, cieta viens ugunsdzēsējs glābējs, kurš tika nodots NMPD un hospitalizēts tālākai apskatei. Dzēšanas darbu laikā pie NMPD mediķiem kopumā vērsušies pieci ugunsdzēsēji glābēji, kuriem sniegta palīdzība uz vietas un viņi varēja turpināt darbu.

Liela loma ugunsgrēka dzēšanā ir laikapstākļiem un mainīgajam vējam, kas nepūš vienmērīgi, bet maina savu virzienu. Tas nozīmē, ka arī liesmas maina savu virzienu un vietās, kur degšana varbūt bija ar nelielu liesmu, tā acumirklī var pieņemties spēkā un mainīt savu virzienu, izplešoties tālāk. 

Šajos abos ugunsgrēkos ir izveidojies spēcīgs piedūmojums un to var redzēt arī apkārtējo novadu iedzīvotāji. Uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru tika saņemti vairāki zvani no apkārtējo novadu iedzīvotājiem par jūtamo sadūmojumu. VUGD amatpersonas apsekoja konkrētās apdzīvotās vietas, lai pārliecinātos, vai nepastāv apdraudējums iedzīvotājiem. Trešdien pēcpusdienā tika evakuēti iedzīvotāji no Stikliem. 

Ņemot vērā sauso laiku un ugunsbīstamību mežos, VUGD atgādina, ka mežu ugunsgrēki ir ļoti neprognozējami un bīstami – to apliecina arī šis ugunsgrēks, tādēļ atgādinām iedzīvotājiem neriskēt ar savu veselību un netuvoties piedūmotajām vietām.  

Aicinām neizmantot dronus, lai fiksētu to, kā izskatās ugunsgrēks no “putna lidojuma”, jo tas var būt bīstami ugunsgrēka dzēšana, tā kā tiek izmantots helikopters.

Tos iedzīvotājus, kuri jūt un redz dūmus, aicinām nesatraukties. Primāri aicinām iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēka vietai un arī neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums, kā arī gadījumā, ja tas jūtams māju apkārtnē, aiztaisīt ciet logus un durvis.   

(31.07.2018. plkst. 16.20) Šo pēcpusdien Valdgales pagastā un Ventspils novada Puzes pagastā ugunsgrēka dzēšanas darbu vietā līst lietus! 

(31.07.2018. plkst. 8.55) Ņemot vērā to, ka ugunsgrēka vietā Talsu novada Valdgales pagastā nenotiek degšana ar atklātu liesmu, bet atsevišķās vietās turpinās tikai gruzdēšana, nav nepieciešams ugunsgrēka dzēšanai no gaisa izmantot trīs helikopterus. Tāpēc tiek samazināts dzēšanas atbalsts no gaisa un Baltkrievijas helikopters šodien atgriezīsies Baltkrievijā. Dzēšanas darbus turpinās Latvijas NBS un Lietuvas NBS helikopters.

(31.07.2018. plkst. 7.45) Pēc lietus, gaisam kļūstot mitrākam un zemei salīstot, ugunsgrēka dzēšanas darbu vietā degšana ar atklātu liesmu netika novērota, tomēr atsevišķās vietās iekšpus perimetra notiek gruzdēšana un ir sadūmojums. 

(31.07.2018. plkst. 16.20) Šo pēcpusdien Valdgales pagastā un Ventspils novada Puzes pagastā ugunsgrēka dzēšanas darbu vietā līst lietus! 

(31.07.2018. plkst. 8.55) Ņemot vērā to, ka ugunsgrēka vietā Talsu novada Valdgales pagastā nenotiek degšana ar atklātu liesmu, bet atsevišķās vietās turpinās tikai gruzdēšana, nav nepieciešams ugunsgrēka dzēšanai no gaisa izmantot trīs helikopterus. Tāpēc tiek samazināts dzēšanas atbalsts no gaisa un Baltkrievijas helikopters šodien atgriezīsies Baltkrievijā. Dzēšanas darbus turpinās Latvijas NBS un Lietuvas NBS helikopters.

(31.07.2018. plkst. 7.45) Pēc lietus, gaisam kļūstot mitrākam un zemei salīstot, ugunsgrēka dzēšanas darbu vietā degšana ar atklātu liesmu netika novērota, tomēr atsevišķās vietās iekšpus perimetra notiek gruzdēšana un ir sadūmojums. 

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa