Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 21.aprīļa plkst. 6.30 līdz 23.aprīļa plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 300 izsaukumus – 226 uz ugunsgrēku dzēšanu un 48 uz glābšanas darbiem, bet 26 no izsaukumiem bija maldinājumi.

Svētdien plkst. 12.34 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Raunas novada Drustu pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies neapsaimniekotā ēkā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka deg vienstāvu neapsaimniekota guļbūves māja 180m2 platībā, šķūnis 200m2 platībā, siena ruļļi un kūla viena hektāra platībā. Ugunsgrēkā gāja bojā suns. Plkst. 18.39 šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts.

Aizvadītajās brīvdienās reģistrēti 167 kūlas ugunsgrēki, ar kopējo degšanas platību vairāk nekā 169 hektāri! Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies:

15 hektāri – Ozolciema ielā Rīgā; 10 hektāri – Kārklu ielā Liepājā un Madonas novada Aronas pagastā; 8 hektāri – Kaķēčos Ventspilī; 7 hektāri – Ludzas novada Briģu pagastā; 6 hektāri – Rēzeknes novada Kaunatas pagastā.

Svētdien plkst. 13.30 izsaukums saņemts uz Grobiņas novada Grobiņas pagastu kur dega pērnā zāle 500m2 platībā, mēģinot nodzēst ugunsgrēku saviem spēkiem, ugunsgrēkā cieta cilvēks, kurš nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. 

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un tā var apdraudēt cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, kā arī tā rada būtisku kaitējumu dabai! VUGD aicina iedzīvotājus sakopt sev piederošās teritorijas bez kūlas dedzināšanas un gadījumos, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks – nekavējoties zvanīt VUGD uz tālruni 112.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, koks, mežs, meža jaunaudze, elektrības līnijas balsts, mēbeles, sadzīves mantas, šķelda, dēļi un brusas, riepas, motorollers, ceļamkrāna kabīne un trošu telpa, terase, neapsaimniekota nojume, neapsaimniekotas ēkas jumta konstrukcijas, seši šķūņi, saimniecības ēka, neapsaimniekota garāža, dzīvojamā māja, sodrēji piecu ēku dūmvados un bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens.

Sestdien Babītes novada Babītes pagastā ugunsdzēsēji glābēji no grāvja izcēla cilvēku un nodeva NMPD mediķiem, kuri cilvēkam konstatēja nāvi.

Sestdien ap plkst. 23.00 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Gulbenes novada Beļavas pagastu, kur mežā apmaldījies cilvēks – izmantojot automašīnas skaņas un gaismas signālus, cilvēkam norādīts pareizais virziens izejai no meža.

Palīdzot nelaimē nonākušiem cilvēkiem, sestdien Spīdolas ielā Aizkrauklē ugunsdzēsēji glābēji atbrīvoja cilvēku, kura kāja bija iestrēgusi radiatora konstrukcijā, Kokneses novada Kokneses pagastā cilvēkam no uzpampuša pirksta noņēma gredzenu, bet svētdien Māras ielā Jelgavā atbrīvoja liftā iestrēgušu cilvēku.

Palīdzot nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, sestdien ugunsdzēsēji glābēji Reiņu meža ielā Liepājā atbrīvoja zem betona plāksnes iesprūdušu kaķi, bet Līvānu ielā Rīgā kaķi nocēla no koka.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa