Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 14.aprīļa plkst. 6.30 līdz 16.aprīļa plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 508 izsaukumus – 400 uz ugunsgrēku dzēšanu un 48 uz glābšanas darbiem, bet 60 no izsaukumiem bija maldinājumi.

Sestdien plkst. 7.28 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Krāslavas novada Kaplavas pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies ražošanas ēkā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka deg vienstāvu ražošanas ēkā un bunkurs ar skaidām 200m2 platībā. Šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts plkst. 14.08.

Plkst. 16.14 VUGD saņēma izsaukumu uz Slokas ielu Rīgā, kur piecstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī bija piededzis bez uzraudzības atstāts ēdiens 0,02m2 platībā. Ugunsgrēks tika likvidēts pirms VUGD ierašanās un tajā cieta viens cilvēks, kurš tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem.

Plkst. 23.36 tika saņemts izsaukums uz Rīgas ielu Līvānos, kur piecstāvu dzīvojamā mājā bija jūtami dūmi. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka pirmā stāva dzīvoklī deg sadzīves mantas 4m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotajām telpām izglāba vienu cilvēku, kurš bija cietis un tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 1.10 ugunsgrēks tika likvidēts.

Naktī uz svētdienu plkst. 00.12 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Jāņa Asara ielu Rīgā, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg trīsstāvu dzīvojamās ēkas otrais un trešais stāvs un jumts. Ar izbīdāmo kāpņu palīdzību, ugunsdzēsēji glābēji no degošās ēkas caur logiem izglāba septiņus cilvēkus, no kuriem pieci bija cietuši un tika nodoti NMPD mediķiem. Kā arī no degošās ēkas tika evakuēti 20 cilvēki un izglābti divi kaķi. Cilvēku glābšanas un evakuācijas darbos iesaistījās un palīdzēja arī Valsts policijas un Pašvaldības policijas darbinieki. Pēc vairāk nekā sešu stundu ugunsgrēka dzēšanas darba, kurā iesaistījās 33 ugunsdzēsēji glābēji, plkst. 6.48 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, kurā 50m2 platībā dega otrais stāvs, 100m2 platībā dega trešais stāvs un 450m2 platībā bēniņi, tika likvidēts.

Plkst. 2.40 tika saņemts izsaukums uz Viesītes ielu Jēkabpilī, kur no piecstāvu dzīvojamās mājas bija redzami dūmi. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties konstatēts, ka ēkas ceturtā stāva dzīvoklī bija piededzis bez uzraudzības atstāts ēdiens 0,3m2 platībā. Glābēji no piedūmotajām telpām izglāba vienu cilvēku. Plkst. 3.13 ugunsgrēks likvidēts.

Svētdien plkst. 11.37 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Viršu ielu Liepājā, kur piecstāvu dzīvojamā mājā bija jūtams sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka pirmā stāva dzīvoklī deg sadzīves mantas 3m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no piedūmotās ēkas saviem spēkiem evakuējās viens cilvēks, kurš bija cietis un tika nodots NMPD mediķiem. Plkst. 12.34 ugunsgrēks tika likvidēts.

Šonakt plkst. 3.36 tika saņemts izsaukums uz Tukuma novada Slampes pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies ražošanas ēkā. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg vienstāvu ēkas jumts 110m2 platībā. Šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts plkst. 6.39.

Aizvadītajās brīvdienās reģistrēti 296 kūlas ugunsgrēki, ar kopējo degšanas platību vairāk nekā 365 hektāri! Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies:

30 hektāri – Krustpils novada Variešu pagastā; 25 hektāri – Lielvārdes novada Lēdmanes pagastā; 18 hektāri – Gulbju ielā Daugavpilī; 12 hektāri – Daugavpils novada Sventes pagastā; 10 hektāri – Aizkraukles novada Aizkraukles pagastā, Limbažu novada Skultes pagastā, Jelgavas novada Līvbērzes pagastā.

Kūlas ugunsgrēkos cieta arī vairāki cilvēki. Olaines novada Olaines pagastā, 1,5 hektāru platībā degot kūlai, cieta viens ugunsdzēsējs glābējs, kurš tika nodots NMPD mediķiem. Savukārt Ādažu novadā 200m2 platībā degot kūlai, aizdegās arī saimniecības ēka 20m2 platībā. Mēģinot nodzēst ugunsgrēku pirms VUGD ierašanās, ugunsgrēkā cieta cilvēks, kurš tika nodots NMPD mediķiem. Brīvdienās iespējams tieši kūlas degšanas rezultātā degušas arī vairākas ēkas – dārza māja, pirts, šķūnis. VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un tā var apdraudēt cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, kā arī tā rada būtisku kaitējumu dabai! VUGD aicina iedzīvotājus sakopt sev piederošās teritorijas bez kūlas dedzināšanas un gadījumos, ja ir izcēlies kūlas ugunsgrēks – nekavējoties zvanīt VUGD uz tālruni 112.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, sadzīves mantas, meldri, niedres, siena ķīpas, siena ruļļi, zaru kaudze, dēļi, meža zemsedze, žogs, dzīvžogs, sēta, pelnu maisi, augstsprieguma transformators, elektrības stabs, elektrības vadi, riepas, dzelzceļa gulšņi, bērnu rati, virtuves skapis, lauksaimniecības tehnika, trīs vieglās automašīnas, tirdzniecības vietas nojume, trīs pirtis, siltumnīca, divas kūtis, septiņi šķūņi, sešas dārza mājas, saimniecības ēka, trīs neapsaimniekotas ēkas, dzīvojamā māja, sodrēji ēkas dūmvadā un piecos gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens.

Palīdzot nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, sestdien ugunsdzēsēji glābēji Dzirnavu ielā Kuldīgā no koka nocēla kaķi, Vienības gatvē Rīgā atbrīvoja aiz betona ailes iekritušu ūdens žurku un palaida brīvībā, svētdien Lestenes ielā Rīgā, Rēzeknes ielā Daugavpilī, Jaunjelgavas novada Sērenes pagastā , Lielajā ielā Rīgā un Riekstu ielā Rīgā ugunsdzēsēji no kokiem nocēla kaķus, Salaspilī atbrīvoja kaķi, kas iesprūdis metāla konstrukcijā, bet Zirņu ielā Liepājā atbrīvoja žogā iesprūdušu suni.

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa