Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 17.marta plkst. 6.30 līdz 19.marta plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 150 izsaukumus – 93 uz ugunsgrēku dzēšanu un 29 uz glābšanas darbiem, bet 28 no izsaukumiem bija maldinājumi.

Sestdien plkst. 18.54 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Baldones ielu Iecavā, kur dega saimniecības ēka. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg vienstāvu saimniecības ēkas jumta konstrukcijas un piebūvēts šķūnis 75m2 platībā. Pirms VUGD ierašanās no ēkas evakuējās viens cilvēks. Plkst. 00.01 šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts.

Svētdien plkst. 10.52 VUGD saņēma izsaukumu uz Malēju ielu Rīgā, kur ugunsgrēks bija izcēlies divstāvu angārā. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka angāra pirmajā stāvā deg elektrības kabeļu rituļi 200m2 platībā. Šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts plkst. 14.47.

Vakar plkst. 16.13 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Baltijas ielu Liepājā, kur piecstāvu dzīvojamā mājā bija jūtams sadūmojums. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka no ēkas ceturtā stāva logiem redzamas liesmas. Izmantojot autokāpnes, ugunsdzēsēji glābēji no ēkas piektā stāva balkona nocēla četrus cilvēkus, bet no piedūmotā ceturtā stāva dzīvokļa tika izglābti trīs cilvēki un kaķis. Pirms VUGD ierašanās no ēkas saviem spēkiem bija evakuējušies divi cilvēki, kuri bija cietuši un tika nodoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Ugunsgrēkā gāja bojā viens cilvēks. Plkst. 19.10 šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts un tajā ēkas ceturtajā stāvā dega dzīvoklis 30m2 platībā.

Plkst. 16.18 VUGD saņēma izsaukumu Vidzemē, kur  ugunsgrēks bija izcēlies vienstāvu dzīvojamā mājā. Ugunsdzēsējiem glābējiem steidzoties uz izsaukumu, jau no tāluma bija redzams, ka dzīvojamā māja deg ar atklātu liesmu pilnā platībā. Glābējiem ierodoties konstatēts, ka ēka deg 80m2 platībā un tai iebrukušas jumta konstrukcijas. Mēģinot nodzēst ugunsgrēku saviem spēkiem pirms VUGD ierašanās, ugunsgrēkā cieta viens cilvēks, kurš tika nodots NMPD mediķiem. Ugunsgrēkā gāja bojā divi nepilngadīgi cilvēki, kuri ugunsgrēka izcelšanās brīdī bija atstāti bez pieaugušo uzraudzības. Plkst. 20.20 šis paaugstinātās bīstamības ugunsgrēks likvidēts. Precīzus notikušā apstākļus noskaidros Valsts policija.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, zaru kaudze, malka, sadzīves mantas, elektroinstalācija, elektrības vadi, divas vieglās automašīnas, ārsiena, neapsaimniekotas ēkas jumts, dūmvada un jumta siltinājums, starpstāvu pārsegums un siltinājums, garāžas jumts, pirts siena un griesti, dzīvojamās mājas istaba, dārza māja, šķūnis, dzīvojamā māja, sodrēji deviņu ēku dūmvados un četros gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens.

Aizvadītajās brīvdienās reģistrēti jau 49 kūlas ugunsgrēki, ar kopējo degšanas platību vairāk nekā 53,3 hektāri. Platības ziņā lielākie kūlas ugunsgrēki bija izcēlušies Daugavpils novadā – Kalkūnes pagastā pērnā zāle dega 15 hektāru platībā, bet Medumu pagastā pērnā zāle dega astoņu hektāru platībā.

Palīdzot nelaimē nonākušiem cilvēkiem, vakar ap plkst. 16.30 ugunsdzēsēji glābēji Celtuves ielā Līvānos no ledus nocēla cilvēku, kurš tur atradās bezpalīdzīgā stāvoklī, un nodeva NMPD mediķiem.

Palīdzot nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, sestdien ugunsdzēsēji glābēji Aizputes novada Kalvenes pagastā no koka nocēla kaķi, bet svētdien Cēsu ielā Daugavpilī glābēji no pagraba izcēla kaķi, kurš saviem spēkiem nespēja izkļūt laukā. 

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa