Jaunumi

Aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no šī gada 13.janvāra plkst. 6.30 līdz 15.janvāra plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 104 izsaukumus – 61 uz ugunsgrēku dzēšanu un 27 uz glābšanas darbiem, bet 16 izsaukumi bija maldinājumi. 

Sestdien plkst. 20.15 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Baidzeles ielu Liepājā, kur kādā dzīvojamā mājā bija jūtami dūmi. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka koka divstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī deg sadzīves priekšmeti 0,2m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotā dzīvokļa izglāba vienu cilvēku, kurš bija cietis un tika nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem. Pirms VUGD ierašanās no ēkas saviem spēkiem evakuējās trīs cilvēki. Plkst. 20.36 ugunsgrēks likvidēts. 

Svētdien plkst. 11.38 VUGD saņēma izsaukumu uz Mēness ielu Rīgā, kur divstāvu dzīvojamās mājas dūmvadā deg sodrēji. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ēkas dūmvadā deg sodrēji 3m2 platībā. Ugunsgrēkā cieta cilvēks, kuru tika nodots NMPD mediķiem. Ugunsgrēks likvidēts plkst. 13.18.

Plkst. 18.10 tika saņemts izsaukums uz Pērnavas ielu Rīgā, kur no kāda šķūņa nāca dūmi. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka šķūņa pagrabā deg atkritumi 1m2 platībā. Ugunsdzēsēji glābēji no piedūmotā pagraba izglāba vienu cilvēku, kuru nodeva NMPD mediķiem. Plkst. 18.59 ugunsgrēks tika likvidēts.

Plkst. 20.16 ugunsdzēsēji glābēji saņēma izsaukumu uz Babītes novada Babītes pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies divstāvu dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka mājai deg mansarda stāvs un jumts 56m2 platībā. Ugunsgrēkā bija cietis cilvēks, kurš tika nodots NMPD mediķiem. Līdztekus no piedūmotās ēkas ugunsdzēsēji glābēji izglāba divus kaķus. Ugunsgrēks likvidēts plkst. 23.47.

Vakardien plkst. 21.57 ugunsdzēsēji glābēji steidzās uz Valkas novada Valkas pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies dzīvojamā mājā. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka vienstāvu dzīvojamā mājā deg sadzīves mantas 7m2 platībā. Ugunsgrēkā gāja bojā cilvēks. Plkst. 23.14 ugunsgrēks tika likvidēts.

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, papīri, koka dēlis, sadzīves mantas, sadzīves tehnika, elektrības sadales skapis, astoņas vieglās automašīnas, jumta apdare, divas ārdurvis, piebūves ārsiena, pārsegums un jumta konstrukcijas, siena, starpstāvu pārsegums, bēniņu pārsegums un bēniņi, pirts, dārza māja, neapsaimniekota ēka, neapsaimniekota kūts, dzīvojamā māja, sodrēji 17 ēku dūmvados un četros gadījumos bez uzraudzības atstāts piededzis ēdiens.

Šogad ugunsdzēsēji glābēji ik dienu dodas uz vairākiem izsaukumiem saistībā ar ēku dūmvados degošiem sodrējiem. Lai izvairītos no iespējamās ugunsnelaimes, VUGD aicina iedzīvotājus rūpīgi pārbaudīt vai mājas krāšņu un pavardu dūmkalnāli ir iztīrīti un, ja nepieciešams, nodrošināt to iztīrīšanu no sodrējiem.

Sestdien pēcpusdienā VUGD saņēma izsaukumu uz Ilūkstes novada Dvietes pagastu, kur divi cilvēki bija slidojuši uz ledus un ielūzuši. Par laimi cilvēkiem izdevās izkļūt krastā pašu spēkiem. VUGD atgādina ikvienam iedzīvotājam, ka atrasties uz ledus ir bīstami un tas apdraud cilvēka veselību un dzīvību! Pie tam, ziemas periodā ielūzt ledū un noslīkst ne tikai makšķernieki, bet arī cilvēki, kas, piemēram, pastaigājas vai slido pa ledu.  Šobrīd, kad daudzviet ūdenstilpnēs ir izveidojies ledus, aicinām iedzīvotājus būt apdomīgiem un nepakļaut savu dzīvību un veselību briesmām – nedodieties uz ledus, jo uz ūdenstilpnēm izveidojusies ledus kārta ne vienmēr ir pietiekami bieza, lai varētu izturēt cilvēku svaru.

Palīdzot nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, sestdien ugunsdzēsēji glābēji Prūšu ielā Rīgā atbrīvoja ventilācijas šahtā iestrēgušu putnu, bet Šķērsielā Rīgā no koka nocēla kaķi, savukārt svētdien Enerģētiķu ielā Aizkrauklē glābēji ar virves palīdzību no kraujas izcēla āzi, kurš bija tajā ieslīdējis un saviem spēkiem nespēja tikt augšā. 

Sagatavoja: Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa